У току вежба војске Србије, Хрватске, САД и других у бази „Југ“

vojska srbije i kosova

БУJAНOВAЦ – У бази „Jуг“ код Буjановца у току jе вежба „Платинасти вук 2014“, на коjоj учествуjе око 270 припадника оружаних снага из Србиjе, Бугарске, Румуниjе, Aзарбеjдзана, Mакедониjе, Хрватске и СAД.

Циљ вежбе, коjа се изводи од 30. jуна до 10. jула jе, уз размену искустава и обука у руковању неубоjитим оружjем и увежбавање активности за деловање у мировним мисиjама.

У првом дану вежбе реализована jе посебна обука у управљању моторним возилима и руковању личним наоружањем Воjске Србиjе, коjе су задужили учесници вежбе, пренела jе Воjска Србиjе на свом саjту.

У мултинационалноj тактичкоj вежби учествуjе 60 старешина и воjника Воjске Србиjе, по 25 из оружаних снага Бугарске и Румуниjе, 30 из оружаних снага Aзербеjџана, као и 32 из воjске Mакедониjе.

Учествуjе и 14 официра, подофицира и професионалних воjника из оружаних снага Хрватске и 86 припадника оружаних снага СAД, прецизирала jе Воjска Србиjе.

Вежбовне активности ће се изводити у две фазе и то тако што ће се у првоj фази реализовати обука на тему „Неубоjито оружjе“, а коjу ће спроводити инструктори из СAД.

Tоком обуке учесници вежбе ће се упознати са могућностима несмртоносног оружjа и оспособљавати у поступцима хапшења без употребе средстава за привремено онеспособљавање, употреби службене палице и контроли масовног окупљања.

У другоj фази вежбе, у оквиру теме „Oперациjа очувања мира“, на полигону „Боровац“ ће се реализовати садржаjи попут пружања помоћи у борбеним деjствима, пешачке и извиђачке патроле, заштите снага, претрага и блокаде, деjства против експлозивних направа…

Танјуг