Александар Вучић: Србија ће бити добар и одговоран партнер Мађарској

????????????????????????????

Београд – Односи Србије и Мађарске су у успону, изјавио је данас премијер Александар Вучић након прве заједничке седнице влада двеју држава у Београду, поручивши да ће Србија бити добар и одговоран партнер Мађарској.

„Односи Србије и Мађарске су у успону и уместо формално добрих, традиционално неповерљивих односа, надам се да сада успостављамо односе поверења, искрености, поштовања и разумевања. А што се тиче премијера Виктора Орбана, кога ми овде у Србији доживљавамо као пријатеља… и он и чланови његове владе увек су добродошли“, рекао је премијер.

Вучић је у изјави за медије у Палати Србија рекао да је у разговору „у четири ока“ са Орбаном било речи о конкретним видовима сарадње две владе и то на питањима почев од Мађарске подршке Србији на њеном европском путу до изградње железничке и путне инфраструктуре.

Вучић: Јужни ток по европским правилима и у интересу Србије

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће са руским председником и премијером разговарати о Јужном току и да ће Србија у том пројекту водити рачуна о својим интересима.

– Наше радне групе раде на припреми уговора и покушаћемо, а што раније никада није био случај, да што је могуће више ствари ускладимо са европским правилима – рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са мађарским премијером Виктором Орбаном, истакавши да ће се при томе увек водити рачуна о интересима Србије.

Вучић дочекао Виктора Орбана, данас заједничка седница влада Србије и Мађарске

Премијер Србије Александар Вучић дочекао је данас у Палати Србија уз највише државне и војне почасти премијера Мађарске Виктора Орбана, који предводи делегацију владе те земље.

Владе Србије и Мађарске одржаће заједничку седницу, потписати више споразума из области саобраћаја, заштите животне средине и безбедности, а претходиће им сусрет тет-а-тет премијера две земље.

Предвиђени су састанци шефова дипломатије Ивице Дачића и Тибора Наврачича, затим министара унутрашњих послова Небојше Стефановића и Шандора Пинтера, као и састанак министара одбране Братислава Гашића и Чабе Хендеа.

Састанке ће још имати министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и министар за национални развој Мађарске Миклош Шестак, затим српска министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић и државни секретар мађарског министарства пољопривреде Иштван Нађ, као и министар културе Иван Тасовац и државна секретарка за културну дипломатију мађарског Министарства за спољне послове и трговину Моника Балатони.

После седнице, предвиђено је да министри Михајловић и Шестак потпишу Споразум две владе о друмском превозу путника и ствари.

Богосављевић-Бошковић и Нађ потписаће Споразум две владе о правном статусу Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу, док ће министри Стефановић и Пинтер потписати Протокол два министарства унутрашњих послова о оснивању и функционисању заједничког контакт центра за сарадњу полиција.

(Танјуг)