Вучић спрема „гвоздену метлу“!

alekandar-vucic-foto-fonet-nenad-djordjevic-2_f

БЕОГРАД – Председник Комисије за хартије од вредности Зоран Ћировић међу првима ће бити смењен са функције, сазнаје “Блиц” из извора блиских Влади Србије.

Премијер Србије Александра Вучић одлучио да је уведе ред у поједине државне институције и фирме и први на удару, поред директора Комисије за хартије од вредности, наћи ће се директори „Железница Србије“ и Аеродрома „Никола Тесла“ Драгољуб Симоновић и Велимир Радосављевић.

Разлог за смену првог човека Комисије биће то што је само за његова путовања, како је “Блиц” писао почетком јуна, из касе ове институције у последње три године потрошено око седам милиона динара. Путовао је у Париз, Америку, Пекинг, али и у Молдавију, али и на егзотичне дестинације Индију, Маурицијус, Доминиканску Републику… На тим путовањима је проводио и по неколико недеља.

Симоновићу нема шта се не замера. Од када се налази на челу овог предузећа није постигао задовољавајуће резултате. Ређао је аферу за афером. Иако су “Железнице” једно од најзадуженијих државних предузећа, и овде су се службена путовања плаћала “и шаком и капом”. За само шест месеци на службена путовања директор потрошио око 160.000 евра, док су рачуни за пословне ручкове били и по 1.500 евра.

Такође, “Блиц” је писао о томе да је директор Симоновић планирао да гради подвожњак испред своје куће у Врчину, за шта је ово предузеће требало да плати скоро пола милиона евра.

Фотеља се љуља и директору Аеродрома “Никола Тесла” Велимиру Радосављевићу, са чијим радом нису задовољни у врху власти, јер су, како кажу, “очекивали боље резултате од постојећих.”

Нисмо се бавили том темом због поплава. Е, сад је дошло и то на ред. До јесени морамо да средимо ситуацију у неколико фирми и институција. На танком леду било је много више директора. Међутим, неки су се од последње опомене дозвали памети и сад много боље раде. Сви су под будним оком и грешке више неће толерисати – каже извор близак премијеру и додаје да ће се на сва места постављати стручни и способни људи.

Према речима Драгана Добрашиновића из Коалиције за надзор јавних финансија, постоји неколико аспеката приче око смењивања директора.

– Оно што је важно знати јесте да постоје законом предвиђене ситуације и разлози због којих долази до смене директора и тога се апсолутно треба држати. Ако је све по закону, онда нема спора да их треба сменити – каже он. Када су у питању “популарни директори и непопуларне фирме”, Добрашиновић објашњава да је неопходно открити на који начин су те фирме пропадале, колико су и на које начине предузећа оштећена и добрим законским решењима спречавати да се убудуће такве ствари догађају.

– Ако једне смените а друге доведете, и то поново по истом принципу, онда ништа нисте урадили. Чини ми се да је ово поново политички маркетинг – каже он.

Блиц