Штаjнмаjер: Премиjер Aлександар Вучић ће засигурно помоћи да споразум са Приштином буде примењен

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

БEРЛИН – Mинистар иностраних послова Немачке франк-Валтер Штаjнмаjер рекао jе данас да ће Немачка подржати Србиjу на њеном путу у EУ, али да неће смањивати услове на том путу и похвалио владу премиjера Aлександра Вучића за одлучност да спроведе потребне реформе.

Штаjнмаjер jе, говорећи на отварању панел дискусиjе „Нови почетак према Бриселу – Србиjа на путу ка Eвропскоj униjи“, у организациjи форума Србиjа Немачка и немачког Савета за спољну политику у Берлину, рекао да пут ка EУ неће бити лак, да претпоставља храброст, упорност, и да jе важно да политика буде конструктивна у циљу мира и да мора бити иста споља и ка унутрашњости, jер су људи ти коjи треба да подрже пут у EУ, коjи jе пун изазова.

„Уверавам вас да желимо бити партнери у савладавању тих изазова. Бићемо партнери, али и захтеван партнер, коjи ће вас подржати у превазилажењу изазова, али не смањењу обавеза. Премиjер Вучић jе свестан да само тако може и да нема уступака у том процесу, ни када jе реч о нормализациjи односа са Приштином, ни по питању валдавине права, демократске владавине, и то не зато што са немачке стране желимо да спречимо процес, већ што желимо успешан процес“, рекао jе шеф немачке дипломатиjе.

Само мукотрпан рад, како jе нагласио, води ка успеху, а Вучић jе, како jе додао, рекао да jе спреман да иде тим путем, те агенда за реформе даjе повода за наду.

Србиjа мора да спроведе реформе не због EУ, већ зог себе, поручио jе Штаjнмаjер, истакавши да jе за поштовање то што jе Вучић своjу политичку судбину везао за реформе.

Oн jе указао да историjа и односи две земље нису били jедноставни и подсетио да jе пре два дана обележена 100. годишњица почетка Првог светског рата, да jе пре две недеље била 15-а годишњица краjа косовског сукоба.

Указао jе, такође, да jе у здању, у коjем се одржава данашњи скуп, некада било jугословенско изасланство и да jе 1940. и 1941. jугословенски изасланик био нобеловац Иво Aндрић, чиjу радну собу jе обишао са премиjером Вучићем.
„Aндрић ниjе био само нобеловац, већ и последњи jугословенски изасланик пре и за време Другог светског рата, у време када jе Немачка донела рат и несрећу свету“, подвукао jе Штаjнмаjер.

Oн jе додао да не живимо у тим годинама, већ 2014, када jе почетком године EУ отворила преговоре са Србиjом, што jе од великог значаjа имаjући у виду историjу.
„Србиjа се враћа кући у срце Eвропе. У контексту те историjе, посебно 90-тих, добиjамо увид и дуг пут коjи jе Србиjа прешла протеклих година“, подвукао jе Штаjнмаjер оцењуjући да jе бивши премиjер Зоран Ђинђић направио велики корак на том путу.

Србиjа jе, према његовим речима учинила много у протекле две године, постигла историjски споразум са Приштином, коjи ће, како jе нагласио, засигурно премиjер Вучић помоћи да буде примењен, као и да ће уследити даљи кораци у нормализациjи односа.

Србиjа jе, такође, постигла побољшање односа са свим суседима и уjедно jе исказала приврженост Босни и Херцеговини као држави, казао jе Штаjмаjер, додаjући да рачцуна на учешће Србиjе у подстицању БиХ на путу у EУ.

Танјуг