Мркић се правда због Лукашенкове посете Србији: Не мењамо политику, иако нас је посетио Лукашенко

mrkic

Руси немају информацију да су Бугари одустали од „Јужног тока”. – Можда је премијер само спонтано исказао којим начином он води преговоре

Експертски тимови, у којима већину чине стручњаци УН-а, ЕУ и Светске банке, убрзано завршавају процену штете и потреба које Србија има после катастрофалних поплава које су је задесиле током маја. Посао ће бити завршен до 8. јула за када је у Паризу заказана припремна конференција на којој ће се, недељу дана пре донаторске конференције у Бриселу, окупити амбасадори, политички директори, помоћници министара држава које су спремне да помогну Србији и Босни, каже у разговору за „Политику” Иван Мркић, саветник за спољне послове председника Србије.

„Позиви за донаторску конференцију су упућени на 400 адреса, позване су све земље и све специјализоване агенције, разне међународне организације које могу у неком виду да помогну. Оно што буде прикупљено делиће се између БиХ и Србије према процењеним потребама. То је једна озбиљна акција у коју су били укључени сви, од председника Томислава Николића, који је покренуо акцију приликом разговора са француским председником Франсоа Оландом, до министарстава пољопривреде, европских интеграција, финансија…

Било је речи да ће и Хрватска бити укључена?

Наш председник је Оланду помињао Хрватску, али је она сама одлучила да својим механизмима, пошто је већ постала чланица ЕУ, то компензује и сређује на свој начин.

Министар спољних послова је критиковао Албанију да нису послали ни телеграм саучешћа?

Дачић је умесно приметио да нисмо добили ни телеграм саучешћа, што је тешко разумљиво јер ми са њима хоћемо најбољи могући однос. Мене чуди тај гест.

Иако стално стижу демантији да постоје размимоилажења између премијера Вучића и председника Николића њихове изјаве ипак дају повод да се ствари и тако посматрају. Недавно је премијер коментаришући долазак председника Лукашенка у Србију у време док је он био у посети Немачкој, рекао да о томе није разговарао са канцеларком Меркел, али да га је питала он не би имао одговор?

Можда је премијер само спонтано исказао којим начином он води преговоре. Јединство државног руководства је ослонац свега што се догађа у овој земљи. Када би стварно постојале различите политике оне би се врло брзо разоткриле, ми бисмо то осетили у свему, у функционисању владе, институције председника Републике и то не би било добро. Председник има изузетног утицаја на спољну политику, он представља земљу према иностранству и то стоји у Уставу. Стратешка опција Србије је да иде према ЕУ, али истовремено Србија хоће да има најбоље могуће односе са Пекингом, Вашингтоном, Москвом, Бразилом и свим нашим традиционалним пријатељима. Лукашенко је позван неколико месеци раније, у току са тим су били и наши пријатељи и партнери. И када смо одредили датум, премијер је накнадно позван у Берлин. Иза тога не стоји велика политика.

Има и оних који кажу: зар ми морамо да питамо и обавештавамо Брисел да ће Лукашенко доћи у Србију?

Ова администрација није снисходљива. Врло се води рачуна о достојанству земље и искључиво о њеним интересима. Нама није битно како ће нас неко видети, али нам је врло битно да разумеју због чега понешто понекад предузимамо, и ми то објашњавамо. Није то питање тражења дозволе. Ми смо аутономно поступили, не тражимо дозволу, али кад нас питају ми кажемо шта намеравамо. Лукашенко је наш пријатељ, највиши представник једног братског народа. Ми нити правимо нову стратегију, нити мењамо политику. Врло смо прагматични. Уосталом, пријатељи смо и са северном и са јужном Корејом, са Пакистаном и Индијом, са Јапаном и Кином.

И иступ председника Николића када је рекао да се ’за 20 година није појавио лепак који може да повеже БиХ’, на који је реаговао премијер Вучић рекавши да Србија подржава и поштује територијални интегритет БиХ изазвао је сумњу да им се политике разликују?

Када прочитате читав текст, онда видите да нема никакве контрадикције између онога што тврди председник републике и што тврди председник владе. Председник је рекао: Србија је гарант Дејтонског споразума и гарантује територијални интегритет и Босну као државу, а у њој и Републику Српску. Свака политичка личност има свој оригиналан приступ, свој речник, тон, али да се говори о различитим ставовима је бесмислица. Ја сам се као министар спољних послова наслушао, а и сада слушам, тако негативне коментаре о Босни од наших пријатеља са запада да са те стране нико не би смео да критикује оно што је истргнуто из контекста, из говора нашег председника.

Често се може чути како се од Београда очекује да допринесе функционисању БиХ преко притиска на Републику Српску?

Онај ко је вођен премисом да Београд може нешто да издиктира Бањалуци је незналица, јер то једноставно није истина. Ми смо један народ, али баш знајући тај мој народ, ја знам да сада када бих позвао неког у Бањалуци и рекао му како да поступи, знам да сигурно не би тако поступио.

Али није спорно да има таквих идеја?

Не постоји јединствен приступ у ЕУ. Има људи који мисле тако како ви кажете, али има и оних који не мисле, који дубински познају ситуацију и деле наше образложење.

Како ћемо одолети притисцима Брисела који се односе на Јужни ток? Од Бугарске, као чланице ЕУ, тражи се да обустави тај пројекат?

Ако су притисци такви да учине штету овој земљи, ми ћемо се наравно одупрети. Зашто бисмо се ми саглашавали са нечим што ће нам бити на штету. Ја не знам која би то политика могла да образложи такво поступање. Дакле, мислим да је питање Јужног тока питање између Русије и ЕУ. Ја сам најдиректније питао моје руске колеге да ли су им Бугари рекли да одустају и добио сам негативан одговор. дакле, Руси немају информацију да су Бугари одустали.

Очекујете ли велике притиске на Србију око Украјине када буде преузела председавање ОЕБС-у наредне године?

Док нисмо чланица ЕУ имамо свој специфичан интерес. Истина је и да ћемо, како се будемо приближавали пуноправном чланству, усаглашавати спољнополитичике акције са ЕУ и проценат придруживања ће се повећавати, али да уводимо санкције Русији – нећемо. Ко озбиљан може о томе да прича? Ко још има споразум о слободној трговини са Русијом као ми? Као земља подеснији смо за председавање ОЕБС-у јер и Русија има поверења у нас, а наравно да ће бити шкакљиво, велика је одговорност и увек постоји неизвесност.

Јелена Церовина – Политика