Јонуз Муслиу: Шиптари ће протестовати ако полиција настави да их приводи због оружја пронађеног у дворишту џамије

oruzje

Бујановац — Председник ПДП и председник СО Бујановац најавио је да ће Албанци протестовати ако полиција настави да их приводи због оружја пронађеног поред џамије у Турији.

„Ако се тако настави ми ћемо да реагујемо и организоваћемо протесте у Бујановцу, а то неће бити добро ни за Србе ни за Албанце. Широм Србије повремено се нађе оружје и из Другог светског рата па се нико због тога не приводи на информативне разговоре“, рекао је Јонуз Муслиу за агенцију Бета.

Додао је да су „смешни наводи у неким медијима да је оружје нађено код џамије у Турији спремано за терористичке нападе у садашњем времену и да је јасно да је оружје тамо сакривено у време рата 2000/2001. године између Ослободилачке војске Прешева, Бујановаца и Медвеђе и српских снага безбедности“.

Грађевински радници, које је ангажовала џамија у Турији, случајно су приликом рушења помоћног објекта у дворишту џамије 13.јуна нашли складиште са већом количином сакривеног оружја, што су одмах пријавили полицији.

Jonuz Musliu

„Смешна је пропаганда да је то оружје спремано за терористичке нападе. То је оружје сакривено у време рата, ко зна ко га је ту оставио, а нова власт врши исте притиске на Албанце као у време Милошевића јер се на информативне разговоре приводе бивши припадници ОВПМБ“, казао је Муслиу.

Према његовим речима, до сада су на информативне разговоре позвана два бивша припадника „ОВПМБ“ из Бујановца, приведена са места на којима их је затекла полиција, а након разговора нису задржавани у полицији.

У помоћном објекту џамије у Турији почетком јуна нађено је 20 тромблонских мина, више од 700 метака и више пуњења за мине.

Нађено оружје, иако закопано пре 14 година, још је било у функцији, а скровиште за оружје било је направљено у поду на само 20 центиметара дубине.

У општинама Бујановац и Прешево је од 2001. године када су завршени сукоби на том подручју пронађено на десетине скровишта сакривеног оружја за које се претпоставља да су га оставили припадници „ОВПБМ“, а већина тих скровишта била је откривена случајно и на отвореном простору, на њивама и у шумама.

(Бета)