Балинт Пастор: Повећати број Мађара у српској полицији

pastor

Суботица — Шеф посланичке групе СВМ Балинт Пастор затражио је од министра Стефановића да се покуша да се повећа учешће припадника мађарске националности у српској полицији.

Како је објавио „Мађар со“, у марту је објављен конкурс за обуку 480 полицајаца, где ће њих 60 бити примљено у радни однос у кикиндској, а 30 у суботичкој полицијској управи, док ових дана почињу разговори са кандидатима.

„Знамо да су протеклих година често одбацивали пријаве оних кандидата који су чланови неке од националних заједница, због неких измишљених разлога. Крајње је време да прекинемо са том праксом и да национални састав полиције осликава национални састав становништва“, изјавио је Пастор за „Мађар со“.

Пастор и Стефановић разговарали су и о третману крађа мале вредности, пошто предлог да се у случају да вредност украдене робе не прелази 5.000 динара изриче најстрожа прекршајна казна од 30.000 динара, односно 60 дана затвора, још увек није стигао на дневни ред, иако је део коалиционог споразума СВМ и СНС.

Пастор напомиње да су се са министром сагласили да би се морало погледати да ли да предлог промене закона и даље остане предлог СВМ-а или да га евентуално Влада предложи скупштини.

Шеф посланичке групе СВМ и министар полиције такође су се сагласили да је крајње време за промену законске регулативе у вези регистрације прикуључне механизације за пољопривредне машине, пошто држава очекује од произвођача да региструју прикључну механизацију која се физички не може регистровати, а у противном изриче новчану казну, односно одузима возачку дозволу.

(Танјуг)