Укајинска армија почела јутрос да гранатира Славјанск; У Доњецку погинуо руски новинар Анатолиј Кљан

snimatelj-anatolij-kljan-umire-uzivo-foto-printscreen-lifenews-1404113680-525887

09.37 – Камера је забележила последње тренутке живота Анатолија Кљана, сниматеља руске ТВ Канал 1, који је преминуо пошто су га у стомак ранили украјински војници у Доњецку.

„Наш колега Анатолиј Кљан преминуо је синоћ. Он је имао 68 година. Смртно је погођен у стомак“, објавила је телевизија Канал 1, пренела је Раша тудеј.

Кљан је био, заједно са неколико других новинара, укрцан у аутобус пун жена, углавном мајки, које су се упутиле у војну базу у Доњецку да би тражиле да њихови синови буду отпуштени из војне јединице и да им се дозволи повратак кући. Када је аутобус стигао до дестинације, пуцано је из војне базе и камерман је тада рањен.

Камера је забележила његове последње тренутке и очај колега и осталих путника. На снимку се види да је возач аутобуса и сам био рањен у главу и врат и да је руком држао рану да спречи крволиптање. То му је само делимично пошло за руком, јер су му леђа била обливена крвљу.

Кљан је преминуо у амбулантним колима на путу за болницу, потврдио је први заменик премијера локалних проруских власти Андреј Пургин за руску агенцији РИА Новости и додао да је возач аутобуса остао у болници.

Раша тудеј наводи да се и друга екипа руских новинара јуче нашла на удару оружане ватре и да је на екипу Лајфњуса пуцано у близини војне базе Доњецка. На њихов аутомобил је испаљена граната из минобацача и у нападу нико није повређен.Раша тудеј подсећа да, прекид ватре између украјинских и проруских снага на истоку Украјини, истиче данас у 10 часова по локалном времену.

09.21 – Укајинска армија почела је у шест јутрос да гранатира Славјанск, изјавио је командант самоодбране тог града Игор Стрелков.

Напад је трајао више од сат времена, а највише су страдали делови Артјем и Голубовка. Засад се зна да је један цивил погинуо, а да је најмање пет рањених, међу којима осмогодишња девојчица.

(Курир-Танјуг-Глас Русије-НСПМ)