Браћа Кличко купују опрему за казнени батаљон партије УДАР

klicko-braca-vladimir-vitalij-1

22:21 – Валериј Болотов: Украјински војници се не придржавају услова примирја

Украјински војници се не придржавају услова примирја. Ово је саопштио лидер Луганске Народне Републике, Валериј Болотов.

Према његовим речима, изнад Луганска се редовно појављује украјинско ваздухопловство. Гранатирају се не само насеља Луганска већ и територија Русије, људи гину.

Болотов је нагласио да украјински војници стално обављају диверзантске операције, а украјинска војска прегрупише своје снаге како би отпочела војну операцију након истицања рока примирја.

Председник Петар Порошенко продужио је примирје на три дана – до понедељка увече.

22:01 – Браћа Кличко купују опрему за казнени батаљон партије УДАР

Градоначелник Кијева и лидер партије УДАР Виталиј Кличко и његов брат и боксерски шампион Владимир издвојили су 270.000 долара да би купили опрему за кијевски батаљон те партије који је ангажован у казненим операцијама у региону Луганска, објављено је данас на сајту УДАР-а.

– Волођа (Владимир) и ја смо издвојили 3,2 милиона гривни (више од 270.500 долара) и купујемо ствари које су борци тражили – рекао је Виталиј Кличко.

Прва испорука муниције биће им предата наредне седмице. Виталиј Кличко је још навео да су он и његов брат дали сагласност захтеву команданата батаљона задуженог за територијалну одбрану.

– Новац ће бити употребљен за куповину оптичке опреме, двогледа, панцира, личних прибора прве помоћи, анестетика и друге опреме – казао је Виталиј Кличко и објаснио да су такву одлуку о издвајању личног новца донели због мањка фондова у градском буџету.

21:29 – Снаге самоодбране у Доњецку преузеле контролу над хемијском фабриком

Народна милиција у суботу је преузела контролу над хемијском фабриком у Доњецку, где намерава да почну са производњом ручних бомби. Ово је саопштио представник информативног центра СНБО Украјине, Андреј Лисенко.

Према његовим речима, ова фабрика је специјализована на производњу ђубрива и тамо постоје све неопходне сировине за производњу ове врсте муниције.

Представник народне милиције је потврдио је хемијска фабрика сада под њиховом контролом. Он је саопштио да производња ручних бомби може да почне у фабрици већ у скорије време. “Хунта прави тенкове у Харкову. Зашто онда ми не бисмо правили бомбе како бисмо им се супроставили“, – навео је представник народне милиције.

20:27 – Денис Пушилин: Предузећа Рината Ахметова ће бити национализована

Предузећа украјинског олигарха, Рината Ахметова, која се налазе на територији Доњецке Народне Републике, биће национализована. Ово је објавио председник Врховног савета ДНР, Денис Пушилин.

“Ова предузећа су изградиле многе наше генерације, генерације наших предака. Мислим да ће то бити исправна одлука“, – изјавио је он.

Раније је влада самопроглашене републике саопштила да до краја 2015. године намерава да национализује имовину украјинске државе која је на територији републике, конкретно, трговачку луку Мариупољ.

18:16 – Путин, Меркелова, Оланд и Порошенко разговарали о ситуацији у Украјини

Председници Русије Владимир Путин, Украјине Петар Порошенко, Француске Франсоа Оланд и канцеларка Немачке, Ангела Меркел поново су разговарали о ситуацији у Украјини. Ово је саопштила прес служба Кремља.

Лидери су позитивно оценили ослобађање посматрача мисије ОЕБС-а а такође и одржавање редовних консултација 27. јуна у Доњецку међу представницима сукобљених страна. “Порошенку је упућена молба за продужење примирја на дужи период“, – наводи се у саопштењу.

Стране су такође разговарале о могућности слања инспектора ОЕБС-а на контролне пунктове између границе Русије и Украјине.

18:00 – У Харковској области Украјине дигнут у ваздух железнички мост

Непознате особе дигле су у ваздух железнички мост у Харковској области на истоку Украјине, саопштили су локални медији.

Према речима новинара, чувари железничких путева су успели да спрече експлозију воза “Адлер-Кијев“. Оштећена је железничка пруга и стубови моста. У суседним кућама детонација је разбила стакла.

Тренутно је заустављено кретање возова. Органи реда сматрају да је ово био терористички напад.

24. јуна дошло је до информације да је била експлозија на железничком мосту у Запорожској области. Та експлозија је била друга у току дана на железничким путевима у југоисточном делу Украјине.

15:00 – Олег Царев и Валериј Болотов: Прво повлачење украјинске војске, па преговори

ЛУГАНСК – Вође самопроглашених република траже од Кијева повучење трупа с територије Новорусије, амнестију, надокнаду за штету и обнову инфраструктуре.

Лидери самопроглашених република на југоистоку Украјине саопштили су да је њихов услов за преговоре са властима у Кијеву повлачење украјинских снага безбедности „са територије Новорусије (Нове Русије)“.

То су на митингу у Луганску изјавили председник новоросијске скупштине Олег Царев и лидер Луганске Народне Републике (ЛНР) Валериј Болотов, јавља РИА Новости додајући да је митинг почео минутом ћутања у помен погинулима у конфликту и да на њему учествује неколико стотина житеља Луганска.

„Сагласићемо се са преговорима (са кијевским властима) само уз услов повлачења Националне гарде и специјалних батаљона Министарства унутрашњих послова са територије Новоросије“, рекао је Царев.

„Захтевамо повлачење украјинске војске из Доњецког басена“, додао је Болотов.

Самопроглашене републике такође траже материјалну надокнаду од Кијева за све погинуле у конфликту, амнестију и обнављање срушених зграда и предузећа.

„Спремни смо да пустимо све које смо ми ухватили, али и они треба да пусте све наше“, рекао је Царев.

14:49 – У украјинском Краматорску људи немају шта да једу

Представник народне милиције, Максим испричао је у интервјуу за руске новинаре да је главни проблем Краматорска (исток Украјине) не гранатирање, већ глад. Он је објаснио да људи не могу да напусте град.

“Људи су се надали да ће добити пензију, плате и остали су у граду. Сада немају ништа. Организују се аутобуси који одвозе људе, али они се плаше да иду без новца“, – рекао је Максим.

Према информацијама народне милиције, у граду нема довољно хуманитарне помоћи: украјинска војска је затворила све коридоре организоване за помоћ пре неколико дана. Саопштено је да је у Славјанску ситуација још гора.

20. маја министар унутрашњих послова Украјине, Арсен Аваков рекао је да власти обустављају издавање плата и пензија у Краматорску и Славјанску.

14:44Припадници добровољачког батаљона украјинске војске „Донбас“, који је учествовао у казненој офанзиви на становништво југоистока Украјине, одржали су данас митинг у центру Кијева и захтевали од председника земље Петра Порошенка да прекине примирје и омогући им да наставе да ратују!

Митинг су започели припадници „Донбаса“, али ускоро су им се придружили и чланови националистичке организације „Мајдан“, као и припадници плаћеничких приватних батаљона „Дњепар“ и „Ајдар“, јавља Раша тудеј.

Командант „Донбаса“ Семјон Семјонченко тражи прекид преговора са самопроглашеним републикама, прекида примирја, наставак офанзиве и увођење ванредног стања на југоистоку.

Кијев: Стотине активиста и војника траже прекид примирја

Кијев — Стотине украјинских војника и активиста данас се окупило испред зграде председништва у Кијеву, тражећи укидање одлуке о престанку ватре у источној Украјини.

Они се окупили у Кијеву, пошто је председник Украјине Петро Порошенко пристао да до понедељка продужи престанак ватре, који је првобитно требало да траје до петка.

ЕУ је Русији дала рок до понедељка да предузме одговарајуће мере, како би било окончано насиље на истоку Украјине, где је у сукобима проруских сепаратиста и украјинске војске до сада страдало око 400 људи.

ЕУ је упозорила Москву да ће јој у супротном бити уведене нове санкције.

14:21 – Украјинска војска гранатирала Славјанск

Славјанск — Више цивила погинуло је данас када су украјинске снаге гађале село Семјоновка у близини Славјанска, саопштила је прес служба „Доњецке Народне Републике“.

Један од пројектила погодио је деветоспратну стамбену зграду и усмртио једну жену, навела је прес служба, додајући да нема прецизних података о броју погинулих, преноси Итар-тасс.

Гранатирање у тој области је настављено и током поподнева.

Прес служба је потврдила да су снаге самоодбране у Доњецкој области заузеле један пункт украјинске војске.

Претходно је украјински председник Петро Порошенко продужио примирје на југоистоку земље до 30. јуна увече, извештава Итар-тасс.

 

Стотине украјинских војника и активиста данас се окупило испред зграде председништва у Кијеву, тражећи укидање одлуке о престанку ватре у источној Украјини.

Украјинска војска поново је гранатирала Славјанск, има жртава међу цивилима. Ово је саопштило градски Извршни одбор.

13:17 – Украјинска армија опет је гранатирала Славјанск с брда Карачун, саопштио је командант одбране тог града Игор Стрелков.

Стрелков наводи да очевици кажу да је разрушено неколико кућа, али да нису прецизирали колико.

Снајпериста украјинске армије убио је 53-годишњу Веру Костенко у њеном стану на деветом спрату, а снајперисти су гађали и пијацу.

12:10 – Народна милиција: Кијев хоће да се ослободи “Десног сектора“

Игор Стрелков, командир народне милиције града Славјанск (исток Украјине), испричао је новинарима као Кијев намерава да “искористи“ активисте радикалне националистичке организације “Десни сектор“, уколико се у близини града поново покрену борбене акције.

Према речима Стрелкова, исто важи и за борце за одбрану Мајдана.

Како сматра командир, могуће је да су украјинске власти одлучиле да радикали могу да поремете њихове планове за регулисање кризе и изазову нове немире.

11:55 – У последња 24 сата погинуло пет украјинских војника

Кијев — Пет украјинских војника погинуло је, а најмање 17 је рањено током последња 24 сата на истоку Украјине, пренеле су украјинске и руске агенције.

Према речима представника Штаба за антитерористичку операцију Алексеја Дмитрашкивског, три војника су погинула, а четири су рањена из минобацача на контролном пункту код Славјанска, а још двојица су погинула и осморица су рањена приликом напада проруских снага на конвој код насеља Нижња Олховаја у Луганској области.

Поред тога, пет војника задобило је повреде када је њихово оклопно возило наишло на мину.

Дмитрашковски је додао да су проруске снаге током специјалне операције изгубиле 145 бораца а да је 312 рањено.

У петак увече истекао је рок за примирје, после чега је украјински председник Петро Порошенко продужио прекид ватре за још три дана, до понедељка увече.

11:16 – Јелена Јурченко: Од почетка године Крим посетило више од милион туриста

Више од милион туриста посетило је Крим од почетка године, саопштио је министар туризма Јелена Јурченко.

Поред тога, Јурченкова је рекла да су представници Министарства од милион туриста изабрали првог туристу – то је становница украјинског града Доњецк, Елена Шестакова која је са сином дошла на одмор у село Алупка.

Шеф Комисије Државног савета Крима за туризам, Алексеј Черњак је саопштио новинарима да република очекује да до краја године прими око 4 милиона туриста.

11:14 – Дидијер Буркхалтер: ОЕБС спреман да подржи реализовање мировног плана у Украјини

Тренутни председник ОЕБС-а, министар иностраних послова и председник Швајцарске Дидијер Буркхалтер изјавио је у суботу да је ОЕБС спреман да подржи план за мирно регулисање ситуације у Украјини, наводи се у саопштењу организације.

ОЕБС је потврдио у суботу ослобађање својих посматрача које је раније притворила народна милиција на истоку Украјине.

Буркхалтер је изразио наду да је ослобађање посматрача симбол побољшања безбедносне ситуације на истоку земље. Према мишљењу председника ОЕБС-а, ово ће омогућити мисији да настави свој боравак у Украјини и ојачати њену улогу међународног присуства.

09:45 – Колона камиона Министарства за ванредне ситуације Русије кренула са хуманитарном помоћи за Украјинце

Колона од 12 камиона Министарства за ванредне ситуације Русије кренула је у недељу ујутру у Ростов на Дону (југ Русије) са хуманитарном помоћи чија је укупна тежина већа од 90 тона, за грађане Украјине. Ту се налазе прехрамбене намернице и средства за хигијену, саопштио је представник Министарства за ванредне ситуације Русије.

Хуманитарну помоћ планирано је доставити до границе Русије и Украјине а даље ће бити предата грађанима суседне државе.

Министарство иностраних послова Украјине у суботу је објавило да је немогуће примити хуманитарну помоћ од Русије за исток земље. Разлог је “неопредељено коначно одредиште“, – наведено је у саопштењу украјинског Министарства.

09:33 – Немачки медији: Санкције против Русије прете Немачкој губитком хиљада радних места

Немачку привреду све више брине стање пословања у Русији и Украјини. Током последњих годину дана извоз немачке робе у Украјину смањен је за 31%, а извоз у Русију пао је за 14%. Свака пета немачка компанија замрзла је своје инвестирање у Русију због кризе.

Немачки привредници захтевају да се не меша посао са политиком, трговинске санкције према Русији постале су за привреду СРН „чисти отров“, пише утицајни немачки лист Die Welt. Немачкој привреди прети губитак 25000 радних места, ако се настави ескалација украјинског конфликта.

У прва четири месеца ове године извоз немачких производа у Русију и Украјину нагло је пао. Председник Источног комитета немачке економије Екхард Кордес тражио је неодложно политичко решење конфликта, преноси лист.

09:22 – Forbes: После потписивања споразума са ЕУ борба за Украјину тек почела

Украјина је потписала споразум о адоцијацији са ЕУ, међутим, то не значи да се земља налази на европском путу, наводи се у чланку који је објавио часопис Форбс. Кијеву ће бити тешко да спроведе услове споразума, осим тога, договор неће моћи да реши не економске, ни социјалне, ни политичке проблеме Украјине, уверен је аутор чланка.

Дуго очекивано потписивање споразума о асоцијацији са ЕУ не значи да се Украјина налази на европском путу, наводи у ауторском тексту Марка Адоманиса, преноси ИноТВ.

Споразум не може да реши ни економске, ни социјалне, ни политичке проблеме у земљи. По мишљењу новинара, у Украјини ће бити тешко испунити многе услове споразума. Борба Европе за Украјину тек је почела, сматра аутор чланка.

09:05 – Министар економије Украјине: Споразум са ЕУ прети губитком машинске индустрије

Потписивање споразума са ЕУ прети земљи губитком машинске индустрије, уверен је министар економије Украјине Павел Шеремета. У овом тренутку судбина области у потпуноси се налази у рукама менаџмента предузећа машиноградње, додао је он.

После потписивања споразума са Европском унијом Украјина ризикује да остане без целокупне гране индустријске производње. Ове бојазни изнео је медијима министар економског развоја и трговине украјине Павел Шеремета, преноси RT.

Потписивањем споразума могли бисмо да изгубимо машиноградњу, јер се већина ових предузећа налази на истоку. То нам ствара додатну забринутост, нагласио је министар.

Када је реч о способности предузећа машинске индустрије да се преоријентишу на европско тржиште минисар каже да многе ствари по том питању зависе од менаџмента предузећа.

(Глас Русије-Танјуг-НСПМ)