Сава Јањић: „На Газиместану Николића извиждали дезорјентисани припадници организације Заветници, а њихово присуство је пропуст безбедносних служби“

Sava Janjic Teo Romi i Amfi
Лично сам био на Газиместану док је председник Николић говорио. Док је још парастос био у току видео сам пар аутобуса из којих су изашли припадници организације „Заветници“. Носили су карактеристичне мајице и транспаренте. Они су скандирали, а не окупљени народ који је до њиховог доласка био миран и пажљиво пратио службу.

Треба знати да је највећи број припадника ове организације дошао из централне Србије и да није реч о косовским Србима. Не желим да будем ничији апологета нити да судим било коме, али истине ради ово није однос косовских Срба према председнику Николићу, иако је чињеница да многим Србима још није јасна и разумљива политика Владе Србије на КиМ. По мојој процени реч је о организованој провокацији и људима који пре свега нису показали поштовање према светом месту и тренутку.

Претходно за време службе у Грачаници нису били на Литургији у порти манастира већ су скандирали на улици око споменика Милошу Обилићу. Реч је о младим и дезоријентисаним људима који су дубоко незадовољни али који не представљају ни српски народ ни Србе са Косова и Метохије, који се на Видовдан овако никада не би понашали. Међу овом екипом примећено је само неколико локалних ултра-патриота са севера Косова. По обичају, Заветници и њима сличне патриоте напустиле су Косово после Видовдана и не пада им на памет да дођу овде да живе или да на било који начин помогну овом народу јер лако је бити патриота са сигурне удаљености и далеко од свакодневне опасности. Сви нормални људи који су се нашли на Газиместану, па чак и они који имају неслагања са политиком Владе, били су искрено згрожени примитивизмом, агресивношћу и потпуним одсуством поштовања према светињи. Нажалост, понашање ове минорне групе привукло је исувише медијске пажње и велики је пропуст безбедносних служби који су допустиле да се овакве групе уопште и приближе месту где се велика већина грађана сакупила да би се помолила за покој пострадалих косовских јунака.

Председник Николић са својим сарадницима није данас био на Газиместану у личној посети већ као председник Републике Србије и представник српског народа и ово је пре свега велика увреда сваком честитом Србину који поштује спомен косовских јунака и који на Видовдан долази на Косово да би се Богу помолио а не дивљачки урлао и вређао.

У извештају Епархије Рашко-призренске имате и аудио записе две сјајне беседе које је одржао данас Митрополит Амфилохије, једне у Грачаници и друге на Газиместану као и фотографије са данашње свечаности која је и поред овог несрећног инцидента на Газиместану била достојанствена и добро организована.
http://www.eparhija-…m-junacima-na-g

Архимандрит Сава Јањић

Извор: http://www.pouke.org/forum/page/index.html/_/1346437251/1346443563/%D0%BA%D0%BE-%D1%98%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-r3945