Скандалозно: Држава не штеди на Мирашу и тзв. ЦПЦ

miras-dedeic

Министарство за људска и мањинска права издвојило је за први квартал ове године 5.000 евра државне помоћи такозваној Црногорској православној цркви, што је дупло већи износ од онога који је дат канонски признатој Митрополији црногорско-приморској.

Лист „Дан“ преноси да је још непознато јавности по којим критеријумима и условима Министарство за људска и мањинска права додјељује средства, али је очито да државна помоћ, у највећем дијелу, не зависи од броја свештеника, нити од броја вјерских објеката.

Подгорички лист подсјећа да је и прошле године из државног буџета највише новца – 55.575 евра отишло за тзв. ЦПЦ.

Недостатак критеријума за додјелу средстава, али и таква вишегодишња пракса Министарства за људска и мањинска права у додјели средстава, према ријечима  протојереја Велибора Џомића, указују да се државна помоћ црквама и вјерским заједницама у Црној Гори врши према политичким премисама.

Он додаје да су средства која се опредјељују на име помоћи вјерским заједницама минималне у односу на државе окружења.

Џомић је „Дану“ казао да Министарство за људска и мањинска права, али и Генерални секретаријат Владе, поступак додјеле врше „крајње нетранспарентно.

Он је оцијенио да би, сходно пракси ресорног министарства да финансира све активности тзв. ЦПЦ, челни човјек те организације Мираш Дедеић требало да промијени њено име у Црква Министарства за људска и мањинска права.

Никада нијесмо добили одговор на питање по ком критеријуму се врши расподјела средстава пореских обвезника. Закључујем да је критеријум утемељен на политичким премисама, као и да опредијељена средства током претходних година указују да се средствима пореских обвезника финансирају скоро све активности новоформиране, а по православним каконима неканонске организације под називом ЦПЦ. Слободно могу да кажем, да би Дедеић мога да покрене и поступак промјене назива своје организације и предложи МУП-у да му одобри да се умјесто ЦПЦ назове црква Министарства за људска и мањинска права“, казао је Џомић.

Цифре које је министарство и ове године издвојило за помоћ црквама и вјерским заједницама, сматра Џомић, више су него симболичне, а начин њихове расподјеле „огољује друштвену стварност“.

Критеријум није везан за број свештеника и вјерских службеника, број вјерских објеката и друге вјерске активности које су значајне за вјернике као грађане Црне Горе“, навео је он.

„Дан“ подсјећа да је прошле године из државног буџета укупно издвојено 192.402 евра, од чега 55.575 евра за тзв. ЦПЦ, док је Которској бискупији припало 10.623,27 евра. Митрополија црногорско-приморска добила је 30.289,45 евра, Епархија будимљанско-никшићка 13.278,78 евра, Барска надбискупија 12.875, а Мешихат исламске заједнице 39.800,70 евра, као и 15.000 евра за експропријацију земљишта за градњу вјерског објекта. Јеврејској заједници у 2013. године опредијељено је 15.260 евра.

ИН4С