Додик: Прво аутономија РС, па самосталност

milorad-dodik

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је, отварајући Андрићград, да ће српски народ у БиХ наставити бору за аутономију, са жељом да дође и до самосталности.

,,Треба нам мир и ми га желимо, желимо да будемо дио цивилизоване Европе, али не желимо да нам Европа намеће босанску државу и језик. БиХ је показала све осим тога да је способна да преживи, али о томе ћемо говорити у неко друго вријеме„, рекао је Додик на свечаности којом РС обиљежава и стогодишњицу Сарајевског атентата.

Срби, како је истакао, неће дозволити никоме да оскрнави њихову историју и слободу, јер пуцањ Гаврила Принципа у аустроугарског престолонаследника није био пуцањ у Европу, већ пуцањ за слободу, почетак еманципације и коначно ослобађање од окупатора, преноси Танјуг.

,,Слободарске идеје тог времена су нас вукле кроз све ово вријеме. Дошли смо у 2014. у којој разни међународни окупатори покушавају да нам наметну оно што није успјела Аустроугарска…У чему је разлика, зашто смо живјели ових сто година? Ми то не желимо, хоћемо нашу слободу и хоћемо у њој да живимо„, рекао је Додик.

Андрићев институт, централна грађевина Андрићграда, је, према Додиковим ријечима, управо мјесто са кога ће се пронијети име српског народа и његове борбе за слободу, и на којем ће бити представљана национална историја и будућност српског народа.

,,Сваки Србин који држи до себе зна шта се овдје дешава – овдје је поздрав слободи и нашем јединству. Позивамо све да нам се придруже у очувању мира на овим просторима и слободи за све„, поручио је Додик.

,,Видјели смо да многи желе не само да елиминушу Србе, већ да и униште њихову историју. Из Сарајева су истјерали Србе, а онда су почели да нам отимају и историју. Било је логично да тамо одакле смо морали да се иселимо повучемо и своју историју и донесемо је овдје„, истакао је Додик.

Како је нагласио, српска историја је пуна слободарства и страдања за своју слободу и слободу других, иако су други током 90-их година прошлог вијека рекли да су Срби разлог њихове неслободе.

,,Данас је јасно да постоји нешто што има име и презиме, то је српски народ, чије је име Србије, а презиме Република Српска„, закључио је Додик.

Редитељ Емир Немања Кустурица, који је идејни творац пројекта Андрићград, објаснио је да ће тај комплекс бити лекција како се чува идентитет и како се читав један град претвара у културно добро.

Кустурица је истакао да у Европи нема градова посвећених нобеловцима, а потреба да Срби направе такав град вјероватно лежи у томе што, како је рекао, колонизатори на овим просторима нису оставили културни траг.

Како је објаснио, стара српска ријеч трг значи град, а од рушења Немањићке царевине Срби су изгубили смисао за живот на трговима, што ће Андрићград промијенити.

ИН4С