Излиле се опасне хемикалије у Шапцу, надлежни данима ћуте

487328_sabac01-akcident-u-sapcu-ezo-grupa-_ff

Министарство за заштиту животне средине дало је дозволу Езо групи за складиштење опасног отпада у Шапцу, а кад се излила опасна хемикалија, данима ћуте и не реагују.

У хали Робно-транспортног центра у Шапцу коју користи Езо група пре два месеца излио се органски отпад који садржи опасне материје.

Хемикалије које у себи садрже метале, угљоводонике нафтног порекла, полицикличне ароматичне угљоводонике и органохлорне пестициде повећане концентрације и до 90 пута, излиле су се у хали број А7 и продрле у суседну коју користи Телеком. Езо група која годинама користи халу А2, није имала дозволу за складиштење отпада у хали А7 сазнаје „Блиц“.

Радници Телекома први су реаговали на изливање хемикалија.
-Прво смо осетили веома оштар и нерпијатан мирис, није нам било јасно одакле, тек смо накнадно открили да је у наш магацин из суседне хале коју користи Езо група продрла нека црвенкаста течност. О томе смо обавестили руководство предузећа, а кад смо осетили и главобољу, позвали смо инспекцију за заштиту животне средине – каже Драган Јелић, радник Телекома.

На терен су почетком маја изашле републичке и градска инспекторка заштите животне средине. И док су републичке инспекторке тврдиле да је реч о неопасном отпаду, Злата Моравчевић, градски инспектор је наложила да се уради анализа исцурелог отпада. Инситут „Мол“ урадио је анализу која је показала да се ради о опасном отпаду.

-Ми смо издали дозволу Езо групи да складишти неопасан отпад у А2 хали у Робно-транспортном центру, док дозволе за опасан отпад издаје ресорно министарство. Одмах сам донела решење којим је забрањено складиштење неопасног отпада и да се он одмах дислоцира из хале А7 – каже Моравчевићева.

Републички инспектори без сагласности министарства нису могли да дају изјаву, док на постављена питања Министарство пољопривреде и заштите животне срединени после десет дана није одговорило измежу осталог и да ли је Езо група радила по закону, да ли је изливен отпад штетан по здравље радника који су били изложени.

У међувремену Езо група је опрала и префарбала под где се излио отпад, али и даље се осећа јак и оштар мирис.

-Добио сам информацију од Езо групе да акцидент није опасан и да је све санирано. Колико знам, инспекција им је дала рок да се иселе, ми смо раскинули уговор са њима, дугују нам паре тако да намеравамо да их тужимо – каже Никола Бјелан, директор РТЦ Шабац.

Иако према закону складиштен отпад не може да стоји дуже од 12 месеци, у шабачким халама се он већ годинама налази. Езо група је допремила и постројење за третирање отпада иако је противзаконито третирање отпада ван места његовог настанка.

Ово није први инцидент овог предузећа за управљање опасним и неопасним отпадом. Због непрописног лагеровања контаминиране земље берилијумом у Слободној зони у Шапцу, пре три године против њих је поднета пријава за привредни преступ.

Сања Бечејић – Блиц