Доњецк: 400 војника прешло на проруску страну, Борбе код Славјанска и Артемовске

ukrajina_620x0

Руске власти саопштиле су данас да су три гранате које су испалили украјински војници, пале на руску територију али да нису изазвале штету и жртве. Упркос примирју настављени сукоби у Донбасу, гранатирани градови

Упркос једнострано проглашеном примирју са украјинске стране настављени сукоби у Донбасу. Гранатирани градови у Доњецкој и Луганској области. Руске власти саопштиле су данас да су три гранате које су испалили украјински војници, пале на руску територију али да нису изазвале штету и жртве.

Екстремистичка организација Десни сектор попуњава јединице украјинских снага, које се боре на југо-истоку земље, својим људством.

 

18:49 – ДОЊЕЦК: 400 ВОЈНИКА ПРЕШЛО НА ПРОРУСКУ СТРАНУ

Комплетна јединица унутрашње војске, ВП 3023, снаге 400 бораца и целокупном војном теником прешла је на страну Доњецке народне републике.  Војници су отишли кућама у пратњи родитеља, а сукоба није било.

Командир јединице Олег Пономаренко је рекао да лична одговорност начаже да не изгуби људе и да се тако понаша према својим потчињенима.  Он се захвалио родитељима што су дали своје синове и нагласио да су достојно извршили своју дужност.

18:01 – МО УКРАЈИНЕ: НЕПОЗНАТЕ СНАГЕ НАПАЛЕ ВОЈСКУ У АРТЕМОВСКУ

Војску у Артемовску, према украјинском министарству одбране, током ноћи петак на суботу напали су непознати људи. Они су уништили неколико контролних пунктова и део ограде.

17:47 – СЛАВЈАНСК: БОРБЕ ЗА КОНТРОЛНИ ПУКТ

У борбама на контролном пункту код Славјанска у Доњецком региону, који су у петак заузели припадници украјинских снага, има погинулих и рањених украјинских војника саопштили су из министарства одбране Украјине.

17:39 – УКРАЈИНЦИ НЕ ЗНАЈУ КО ЈЕ ПУЦАО НА РУСИЈУ

Представник украјинских снага, које спроводе специјалну „антитерористичку“ операцију у овом делу земље, Алексеј Дмитрашковскиј, изјавио је да нема никаквих информација о том догађају.

17:18 – РОСТОВ: НА ПУНКТУ ГУКОВО НАЛАЗИ СЕ НЕЕКСПЛОДИРАНА УКРАЈИНСКА ГРАНТА

Неексплодирана украјинска граната налази се у згради на контролном пункту „Гуково“ у Ростовском региону, рекао је шеф руске царине за овај регион Андреј Бељајев.

Он је истако и да овај пројектил, који је раније данас долетео из Украјине, може да експлодира због чега су особље и комплетно наоружање и део технике евакуисани.

17:07 – ИЗВАРИНО: ПУТЕВИ ПОД ВАТРОМ СНАЈПЕРИСТА

Пут који пролази кроз село Изварино и истоимени погранични пункт украјинске војске под сталном је паљбом украјинских снајпериста рекао је председник Врховног совјета Луганске народне Републике Алексеј Карјакин. Он је истакао и да украјински војници не хају за наредбе председника Порошенка о продужењу примирја.

16:22 – УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ ДОБИЛИ ФАЛСИФИКАТЕ ПАНЦИРА

Војници Ивано-франковског батаљона добили су панцире купљене од волонтера. Када су их проверавали испоставило се да их пушчана муниција „буши“ као сир. Испоставило се да је девет панцира фалсификат познате фирме, кажу у овој јединици и да су они стигли из Љвова.

Они упозоравају да су стотине „лажњака“ послате из Љвова као помоћ јединицама које се боре на истоку земље.

16:17 – ДОЊЕЦК: ГРАНАТИРАНО СЕЛИДОВО, СРУШЕНЕ КУЋЕ

Украјинске снаге упркос примирју гранатирале су место Селидово у коме живи 25.000 људи, удаљено 45 километара од Доњецка. У бомбардовању су срушене стамбене зграде изјавио је портпарол Доњецке народне Републике.

16:10 – КАРЈАКИН: НАЦИОНАЛНУ ГАРДУ ПОПУЊАВАЈУ ЧЛАНОВИМА ДЕСНОГ СЕКТОРА

Председник Врховног совјета Луганске народне Републике Алексеј Карјакин изјавио је да екстемистичка организација „Десни сектор“, позната по антируским и антисемитским ставовима, попуњава својим члановима украјинске јединице које се боре на југо-истоку Украјине.

Он је рекао да је тренутно у току попуњавање батаљона „Ајдар“ украјинске Националне гарде који су снаге самодбране Донбаса у претходним борбама разбиле.

16:03 – МОСКВА: ТРИ ГРАНАТЕ ЕКСПЛОДИРАЛЕ НА ТЕРИТОРИЈИ РУСИЈЕ

Руске власти саопштиле су данас да су три гранате које су испалили украјински војници, пале на руску територију али да нису изазвале штету и жртве.

„Током сукоба на територији Украјине, украјинска војска је испалила три гранате које су пале на руску територију“, рекао је представник граничне службе региона Ростов, Василиј Малајев а пренеле руске агенције.

„Једна граната је тешко оштетила зграду царине“ у близини пограничног града Гукова, док су две пале у близини околних села, у насељеној области, рекао је Малајев.

Кијев се јуче сагласио да до понедељка помери споразум о примирју са проруским снагама на истоку Украјине, који је истицао у петак.

15:53 – ЛУГАНСК: УКРАЈИНСКЕ СНАГЕ ПОКУШАВАЈУ ДА ЗАУЗМУ КОНТРОНИ ПУНКТ

Представници Луганске народне републике истичу да власти у Кијеву поново крше примије.  Украјинске снаге покушавају да поврате контролу над контролним пунктом „Красниј партизан“.

Новости онлине / Агенције