Заштитници радника огрезли у луксузу

vulin i sindikalci

У јеку конфронтације два репрезентативна српска синдиката с властима око скорих измена закона о раду штетних за раднике, у јавности се прочуло како синдикалне вође путују и другују са представницима власти. Тако их ни поплаве нису спречиле да за две недеље боравка на Међународној конференцији рада у Женеви спискају више од два милиона динара из државног буџета, објављује дневник „Ало“.

У делегацији коју је водио министар рада Александар Вулин били су лидери УГС Независност Бранислав Чанак и Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић. Док је Чанак предњачио у женевским дневницама са 212.720 динара, Орбовићу је путовање нови грех после открића да месечно прима 2.000 евра и да је за приватно школовање ћерке кеширао скоро 8.000 евра.

Људи који су годинама вође синдикате, према речима лидера Слоге Жељка Веселиновића, доводе раднике у ситуацију да им буду таоци јер се отвара простор да држава може „и да купи и да уруши синдикате“.

На високој нози
Синдикалне вође крагујевачког Застава оружја су почетком године путовале у Лас Вегас, а 75 шефова и чланова неколико синдиката из Железница Србије потрошили су 2012. за смештај, храну и путовања по иностранству више од 600.000 евра.
Чуло се и да је плата синдикалног лидера у рударском басену Бор већа од 1.000 евра, као и да су вође синдикалаца у смедеревској Железари имале плату већу од председника Србије.

– Обојица су чланови Социо-економског савета у који држава годишње улије четири милиона евра за разне семинаре и едукације. Примају новац за чланство управних одбора, па месечно могу да зараде и 300.000 динара, а ту су и путовања и дневнице. То је јавни мито – указује Веселиновић за „Вести“.

Он додаје да је „лако држави да новцем подмићује синдикалне вође, да би исто радили у синдикалној хијерархији и опстајали на позицији“.

Веселиновић сматра да је због понашања неких синдикалних вођа синдикална организованост у Србији пала са 80 на 28 одсто.

– СССС има 66.000 метара квадрата на ексклузивним локацијама који издају или продају, а граде и хотел у Врњачкој Бањи – открива Веселиновић.
Он подсећа да је Орбовић био у Надзорном одбору Галенике у време највећих малверзација, па пита да ли је уцењен да све ради по државној директиви.

Ивица Цветановић из Конфедерације слободних синдиката нема ништа против путовања синдикалаца, али не о државном, већ о трошку синдиката. Чанак је лидер Независности од 1990, а Цветановић истиче да Орбовић води СССС од 2005, као и Небојша Атанацковић Унију послодаваца.

– Ако ти људи имају монопол толико година, шта онда рећи о социјалном дијалогу синдикалаца и послодаваца? – пита Цветановић у изјави за „Вести“.

ЧАНАК: Нисам муљао са Женевом

Бранислав Чанак је врло љут због ових оптужби. Он истиче да се Србија као члан Међународне организације рада обавезала на долазак у Женеву, а МОР прописује и висину дневница.
– То је проблем само у циганској Србији где причају да сам муљао са Женевом. Извршавао сам задатак, а они који то причају нека ме туже МОР-у. Брука је да не знају о чему се ради када је Србија један од оснивача те организације – каже Чанак за „Вести“. Орбовић није се одазивао на наше позиве.

Д. Декић – Вести