Лажна вест из Загреба: Додик одликовао злочинца

dodik hrvat

Поводом обележавања Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пешадијског пука (РС) Оружаних снага БиХ, председник Милорад Додик доделио је бројна одликовања, али цео догађај потпуно је пао у сенку због лажне информације да се међу одликованима нашао хрватски министар одбране Анте Котромановић.

Лажна вест била је тим чуднија што је Котромановић учествовао у акцијама хрватске војске на територији Српске 1995. године када су на подручју Мркоњић Града почињени злочини над српским цивилима.

Информацију да ће Котромановић бити одликован објавио је загребачки „Јутарњи лист“ под насловом „Херој, а не злочинац – Додик ће одликовати Котромановића“. Лист подсећа на министрову улогу у рату, а објављен је и факсимил позива из Кабинета председника РС који је адресиран на Котромановића. Одликовања су, иначе, додељена због помоћи Републици Српској током катастрофалних поплава у мају.

Додик је, међутим, изјавио је да су чисте спекулације неких медија да је одликовао Котромановића. Он је појаснио да је за посебан допринос у спасавању људи и материјалних добара на подручјима Српске погођеним поплавама одликована ескадрила транспортних хеликоптера при Министарству одбране Хрватске, која се налазила на терену.

– Велика ми је част што овај хеликоптерски сервис при Министарству одбране Хрватске прима одликовање поводом крсне славе Војске Републике Српске – Видовдана. Исто одликовање додељено је министарствима одбране Словеније и БиХ и њиховим хеликоптерским сервисима, али је очигледно да они који спекулишу не желе то да примете. Нисам ја бирао хрватског министра одбране, већ други и то је легитиман избор. Они који су са било које стране у протеклим ратовима починили било какав злочин треба да одговарају и то је за суд, а не за мене – поручио је Додик.

 

Еуфору ни хвала

Додик је навео да је ескадрилу хрватских транспортних хеликоптера одликовао као знак захвалности за све што су учинили у спасавању људи и материјалних добара. Председник Српске је рекао да је најбоље питати људе у Шамцу и Добоју колико им је та помоћ значила. Он је рекао да није одликовао Еуфор јер се појавио тек четврти дан поплава понудивши помоћ хеликоптера уз тврдњу да нису могли раније да дејствују због лошег времена.

Вести