“Видовдан без Вука Бранковића” или „јединство“ у издаји

slika_skupstina

У Дому културе у Грачаници одржана свечана видовданаска седница са које је поручено да Срби на Косову само јединствено могу да опстану.

Прва заједничка видовданска седница Скупштине града Приштина и општине Грачаница почела је интонирањем химне Боже правде.

Седницу је отворио председник привременог органа Скупштине града Приштина Љубинко Караџић. Он је окупљенима казао да Срби само уколико буду јединствени могу да опстану.

“Видовдан треба да нас подсећа ко смо и шта смо. Да се не делимо и свађамо, већ да будемо уједињени за све оно што нас очекује у наредном периоду. Само сложни и окупљени око једне идеје можемо остварити наше циљеве”, казао је Караџић.

Председник СО Грачаница Владета Костић на седници је рекао да Срби на Косову данас, у односу на претходне године, Видовдан дочекују сложно.

“Мало ћу вас вратити уназад и подсетити да су се претходних година на Видовдан секла два или више славска колача, славило се на више места и обавезно је тамо негде био Вук Бранковић. Данас имамо једну славу, један Видовдан, један славски колач и један избор Косовске девојке. Уствари, имамо оно што је мало ко веровао да ћемо имати, а то је јединство”, казао је Костић.

Свечаној видовданској седници је присуствовао и секретар Епархије рашко-призренске отац Саво Шмигић.

“Позвани смо да сачувамо народ овде на овом простору, јер чије су овце тога је и планина. Тај статус је данас овакав, сутра онакав али ништа не би вредело да нас нема овде. Зато једино чему треба да стремимо јесте да будемо јединствени, да они који су овде – ту и остану, а они који су отишли да се врате”, рекао је отац Саво.

Свечаној видовданској седници су присуствовали и градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић и начелник косовског округа Срђан Петковић.

КиМ Радио