Приштина од jесени „напада“ столицу у УН

siptarska skupstina

БEOГРAД – Приштина би могла да покуша да добиjе статус посматрача у Уjедињеним нациjама већ на jесењем редовном заседању Генералне скупштине те светске организациjе, пишу „Вечерње новости“.

До посматрачког статуса Kосову ниjе далек пут, с обзиром на то да већ може да рачуна на 106 гласова држава коjе му признаjу државност и од потребне двотрећинске већине у Генералноj скупштини УН деле га jош 23, наводи лист.

Члан форума за етничке односе Душан Jањић изjавио jе за „Новости“ да jе првобитни немачки захтев да Београд не омета пут Kосова у УН, само подељен у два дела и да jе први – размена официра за везу већ остварен, а да столица у УН сада стиже на ред.
„Oва тема ће се поjавити на столу на jесен, чиме се заокружуjе модел две Немачке. Враћање српског официра за везу Деjана Павићевића са административног прелаза део jе ове стратегиjе, по коjоj jе дошао час да официри добиjу статус амбасадора“, рекао jе Jањић.

Oн jе додао да, ипак, постоjе шансе да Београд „изврда“ ове jесени и остави Kосово с друге стране врата УН, али да већ следеће године то неће бити могуће.

Директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић jе изjавио да Kосово нема времена да чека и да jе већ ангажовано на обезбеђивању статуса посматрача.

Пророковић сматра да међународноj заjедници, притиснутоj кризом у Украjини и Ираку, не лежи да се игра са примањем нове државе у пуноправан статус без чистих рачуна.
„Због тога jе видљива њихова стратегиjа да се Kосову столица обезбеди уз пристанак Србиjе“, казао jе Пророковић.

Танјуг