Пак: Београд је заточеник Митровице

doris pak

Немачка посланица Дорис Пак ових дана напушта Европски парламент после 25 година колико је у њему провела бавећи се углавном Балканом, културом и просветом. Наставиће да се бави југоисточном Европом радећи у немачкој Фондацији „Конрад Аденауер“. Каже да јој је жао што одлази, јер на Балкану има много тога још да се уради, много више него што је мислила када је пре четврт века почела свој први посланички мандат.

 

Међувладина конференција ЕУ – Србија неће се одржати у јуну због недовољног напретка у реформи правосуђа. Да ли је то опомена Србији? 
– Међувладине конференције су значајне да бисмо знали докле се стигло у преговарачком процесу. Ако посао није одрађен, онда се та конференција одлаже, а тиме се одлаже и пријем у ЕУ. То значи да је у рукама Србије да диктира ритам преговора о пријему. Ако Србија то не ради она чини услугу онима који се противе уласку у ЕУ. Она тиме шаље и сигнал својим грађанима који су, колико сам разумела, већином подржали отварање преговора са Унијом јер су видели смисао тог процеса. Ако се преговарачки процес не настави коректно онда би то, по мени, смањило и подршку грађана. То би било штета и опасно је.
 

Екстремизам Албанаца

Познајем Косово од 1989. године. У овом тренутку постоји могућност да буде формирана влада у Приштини у којој ће се наћи они који се у целини супротстављају дијалогу са Београдом, који се чак залажу за Велику Албанију. Бојим се да ће оно што се сада догађа на северу Косова само оснажити такав екстремизам на албанској страни на Косову, каже Дорис Пак.

Које су најважније препреке Србије у преговарачком процесу са ЕУ? 
– Најважнији су преговори и нормализација односа Београд – Приштина и борба против корупције и реформа правосуђа. Односи Србије с Косовом од самог почетка су пресудни за процес европске интеграције али су многи у Србији затварали очи пред тим. Нико у ЕУ не може да прихвати улазак земље која није решила проблеме са суседима. Корупција и неефикасна администрација представљају препреку за долазак страних улагача. Мислим да је садашња влада почела да ради на томе и надам се да ће убрзано наставити.

Шта је то што Београд треба још да учини на Косову? 
– Дијалог, који је почео уз посредство ЕУ, треба да се настави. Оно што се сада дешава у северној Митровици отвара сумње да Београд не чини довољан напор да утиче на тамошње противнике Бриселског споразума како би се дијалог спровео у договореном духу.

 

 

Србија мора да буде негде

У Србији су две велике партије схватиле да је будућност у ЕУ. Србија не може да буде сама, мора да буде негде. Треба сачувати будућност младих у Србији, нисмо више ни у средњем веку, ни у деведесетим годинама прошлог века. Ни Немачка не може да буде сама јер је и она мала у односу на свет.
Свет је постао мали и можемо да имамо значај само ако смо део веће целине. У Немачкој неки кажу: „Нису нам потребни други, довољно смо јаки и сами“. То није тачно, ми смо јаки јер смо са другима, каже Пакова.

Вести