РХМЗ Србије упозорава: Следеће недеље очекујемо нове ударе непогода и торнада!

tornado-oluja-uragan

Кад се „небо спусти ниско“ и кад тегет облаци са црним обрисима, и до 16 километара високи, донесу олују, град и ваздушне вртлоге – штета као она у Шопићу је неизбежна, а спаса нема. Ветар је тукао 80 километара на сат носећи све пред собом.

– Давали смо упозорења и она су се обистинила. Кумулонимбуси су се надвили над подавалска села, које је захватило снажно невреме. Нису то торнада која погађају централне области САД, али јесу мини-циклони који увлаче у себе предмете, делове кровова. Нису ни први ни последњи, а прогноза се може дати само краткорочна – објаснио је  Драган Ђурић, прогностичар Републичког хидрометеоролошког завода, додајући да се већ за понедељак могу локално очекивати сличне непогоде, мада слабијег интензитета.

Ваздушни вртлози на нашем подручју зову се тромбе – и личи на трубу или слоновску сурлу, која се спушта из доњих делова облака до тла и при томе се врло брзо обрће око приближно усправне осовине. Једна таква тромба направила је пустош у селу Шопић. Како оне настају и колико су честе?

– Током топлијег дела године, јавља се развој кумулонимбусних облака, познатих као олујни облаци који доносе грмљавину, пљускове, кише, град, суградицу и олујни ветар. Овакве олује су локалног карактера, али могу захватити и већа подручја, као што се десило прекјуче. Удари ветра могу достизати орканске јачине. На пример, 6. јула 1993. године у Београдској опсерваторији забележен је удар од 27,6 м/с (97 км/х оп.а.) – каже Катарина Стефановић из Сектора националног центра за климатске промене РХМЗ.

У последњих 30 година, на станицама РХМЗ регистрована су свега четири овако снажна удара, а онај од пре два дана је пети. Међутим, стручњаци напомињу да се тромбе дешавају много чешће и да ће их, због климатских промена бити још више, али да не морају бити ухваћени у станицама РХМЗ.

– Пораст температуре од један степен због климатских промена доводи до повећања концентрације водене паре у атмосфери за шест до седам одсто, што су повољни услови за појаве јачих временских непогода пљусковитог и ветровитог карактера – закључује Стефановићева.

(Блиц)