Србија омогућила равноправно чланство Косова у СЕЕЦП

seecp1

Србија је омогућила равноправан третман окупаторске шиптарске власти у Процесу сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП), сазнаје Данас из извора у владама у Београду и Приштини. То се догодило на заседању СЕЕЦП у Букурешту, а о одлуци о „равноправном чланству“ се није гласало већ је усвојена консензусом.

Иницијатива из кабинета Кетрин ЕштонПрема сазнањима Данаса, равноправно чланство Приштене у СЕЕЦП обезбеђено је на иницијативу високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

„Цела прича је потекла из писма послатог из кабинета Ештонове, с веома јасном поруком чланицама регионалних организација да морају да поштују договор из Брисела и у најкраћем року омогуће равноправно чланство и учешће окупаторске шиптарске власти у свим регионалним организацијама“, рекли су дипломатски извори Данасу.

Србија је чланица ове регионалне иницијативе и сагласила се с пријемом Приштине На заседању СЕЕЦП је у име Владе Србије била потпредседница Кори Удовички, сазнаје Данас из дипломатских извора.

(СРБски ФБРепортер – на сајту „Министарства иностраних послова“ тзв. државе Косово објављено је да је на састанку у Букурешту у име Србије био Ивица Дачић)

seecp11

На питање нашег листа да ли могу да објасне улазак Косова у СЕЕЦП на бази равноправног чланства, у Министарству спољних послова Србије нису желели да одговоре. „Тај догађај је подложан разним тумачењима“, незванично је речено Данасу у МСП у Београду.

Заменик министра спољних послова шиптарских окупатора Петрит Сељими потврдио нам је догађај из Букурешта.

„Приштина је имало веома добрих месец дана у обезбеђивању чланства и равноправног учешћа у међународним и регионалним организацијама.

Прво смо постали чланица Венецијанске комисије Савета Европе, затим је стигла вест да ће нам бити понуђено пуноправно чланство у СЕЕЦП, а најновија вест је да ће и МАРРИ (Регионална иницијатива за миграције, азил и избеглице) отворити своја врата Приштини“, рекао нам је Сељими.

Према речима нашег саговорника, улазак шиптарских окупатора у СЕЕЦП је окаснео и, што се Приштине тиче, требало је да се догоди још пре две године.

„Ипак, срећни смо да је сада у СЕЕЦП постигнут консензус свих земаља чланица, укључујући Србију, да Косово треба да добије једнак третман у овој важној регионалној организацији.

Регионална сарадња је важан критеријум за процес европске интеграције“, закључио је Петрит Сељими у изјави за Данас.

_________

Данас

Фото
СРБски ФБРепортер: „Скрин шот“ са сајта
„Министарства иностраних послова“ тзв. државе Косово