Ђурић: За нас Скупштина Косова је привремена институција, а може се очекивати да Албанци то гледају другачије

djuric zutokljunac

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да ће узимањем дела власти у јужној покрајини Срби моћи да заштите интересе свог народа.

– Циљеве државне политике, укључујући и однос према статусу, моћи ћемо боље да остварујемо што је наш утицај на институције већи – рекао је Ђурић у интервјуу за „Вечерње новости“ на питање какав Београд резултат очекује од присуства српских посланика у косовској скупштини, у коју ће после низа година ући уз подршку државног врха Србије.

На питање како ће се српски представници у косовској власти оградити од косовске „државности“, Ђурић је подсетио да је суштина бриселског процеса да се неслагање по питању статуса остави по страни.

– За представнике нашег народа ово ће бити привремене институције АП КиМ, а може се очекивати да ће представници Албанаца имати свој поглед на ствари…Ситуација није идеална, али ово је начин да више утичемо на дешавања на терену – додао је Ђурић.

Он је изразио и уверење да, ако изузмемо околности које не зависе од нас, Србија до септембра може да испуни обавезе из Бриселског споразума, што је мерило спремности за отварање поглавља 35 у преговорима о чланству у ЕУ.

– Из Европске комисије нам је наговештено да догађаји који нису под нашом контролом, а који се тичу политичког живота у Покрајини, не могу утицати на динамику европских интеграција – истакао је Марко Ђурић.

(Танјуг)