Блиц: Сви ратови Вучића и Николића

nikolic vucic

Председник и премијер све чешће имају супротне ставове

Чврсти загрљаји са председником Белорусије, заговарање прекида дијалога са Приштином, део су низа супротних политика које воде Томислава Николић и Александар Вучић.

Аналитичари блиски СНС кажу да се у унутрашњој политици види стално надметање два центра моћи, али да засад није реално очекивати да оно доведе до тога да бивши лидер СНС и председник Србије Томислав Николић реши да направи своју странку.

За Србију је, ипак, много опаснија њихова неусклађеност и сукобљавање у спољној политици јер захваљујући томе Србија предузима кораке којима крши обавезе о томе да следи спољну политику ЕУ.

– Не постоје две спољне политике јер њу води само Влада, а не председник државе и наши се потези оцењују у Бриселу на основу потеза Владе. Засад не видим да има велике штете због председникових потеза јер бисмо иначе имали јасне сигнале незадовољства из ЕУ. Штета је можда више симболична него суштинска – коментарише за “Блиц” Ласло Варга, заменик председника скупштинског Одбора за европске интеграције.

Занимљиво је да високи функционери СНС одбијају да коментаришу потезе председника Србије. Сам Вучић одговарајући на питање да ли га је канцеларка Меркел питала нешто због посете Лукашенка, одговорио да би “ћутао да га је питала”.

Јадранка Јоксимовић, министарка задужена за европске интеграције, на питање о неусаглашености две политике, каже:

„Влада Србије је креатор спољне политике и ова влада води конзистентну и јасну политику евроинтеграција, усаглашену са спољном политиком ЕУ колико то садашња фаза наших евроинтеграција захтева и свакако ћемо је додатно усаглашавати како будемо напредовали у том процесу.“

Драгомир Анђелковић, аналитичар близак СНС, објашњава за “Блиц” да супротстављене поруке нису одраз различитих политика, него потреба да се балансира.

– Не верујем да постоји велика неусклађеност јер нити нас Николић гура према евроазији, нити је Вучић против Русије. У питању је балансирање на које је Србија приморана јер је окружена НАТО земљама и постмодерно окупирана и мора да има одступницу – сматра Анђелковић.

Борба за моћ

Аналитичар Драгомир Анђелковић објашњава да су сукоби Вучића и Николића на унутрашњем плану, пре свега око кадрова, “очекиван и не нарочито битан” јер су у питању фигуре које нису у “марионетском односу један према другом”.

– У питању је борба за моћ – каже Анђелковић.

Тамара Спаић – Блиц