Јахјага: Косово ће градити добросуседске односе путем дијалога, а не путем барикада

jahjaga izbori

Приштина, Букурешт — Такозвана председница Косова Атифете Јахјага каже да је Косово важан чинилац мира и стабилности у региону и да је као приоритет поставило питање добросуседских односа.

Учествујући на састанку Процеса сарадње југоисточне Европе у Букурешту, Јахјага је рекла да будућа сарадња између земаља региона треба да буде усредсређена на трајни мир и стабилност и да све земље на томе треба да ради заједно.

„Ми смо имали тешку прошлост из које могуће да се нисмо још потпуно опоравили и чије последице још увек настављамо да испаштамо, али смо у току уједињења у правцу обећавајуће визије за слободу, мир, стабилност и просперитет“, рекла је Јахјага.

Она је додала да ће Косово наставити да буде промотер добросуседких односа.

„Добри односи се не граде само потписивањем споразума, него применом тих споразума. Не путем барикада. Него путем, у пуном смислу речи, дијалога који ће удаљити те препреке у правцу сарадње“, рекла је она.

Она је рекла да је Косово ту истрајност показала у процесу дијалога са Србијом, што је било једно од најтежих питања које је захтевало велику храброст.

„Ниједна сарадња у региону неће бити комплетирана без учешћа Косова, ниједна регионална политика неће бити потпуно имплементирана без укључивања Косова и Европска заједница неће бити потпуна без потпуног цланства земаља Западног Балкана“, рекла је Јахјага.

Приштински медији су јавили да је од данас Косово стална и пуноправна чланица Процес сарадње у југоисточној Европи.

(Бета)