УКРАЈИНА: Народ Доњецка хтео да се обрачуна са кијевским преговарачима (Видео)

ukrajina-protest-ault

У Доњецкој обласној администрацији у понедељак су одржани преговори између представника Украјине,  Доњецке и Луганске народне републике и Русије.

На тим разговорима је договорено примирје које би требало да траје до петка, 27. јуна.

А како је народ Доњеска дочека кијевске прозападне преговараче погледа:

Дигнута у ваздух железничка пруга у Луганској области

Непознати починиоци су дигли у ваздух 2 дела железничке пруге у Луганској области Украјине. Саопштено је да је у једном случају уништено 3 метра пруге, а у другом метар.

Нико није повређен, а планирано је да се саобраћај данас успостави.

Ово није први сличан случај на железницама југоистока Украјине, где украјинска армија од априла покушава да угуши протесте локалног становништва. 22. јуна је дигнута у ваздух пруга на два места у Доњецкој области . Приликом прве експлозије са шина је излетело 14 вагона руског воза. После тога је украјинско тужилаштво покренуло кривични поступак по члану „терористички напад“.

ukrajina dete place HR.ru

Преко 14.000 украјинских избеглица стигло у РФ

У току дана је број избеглица из југоисточних украјинских региона у руским привременим прихватилиштима порастао скоро за хиљаду и сада износи 14.000 избеглица дневно, изјавио је у уторак новинарима званични представник МВС РФ.

Отворено је 211 привремених прихватилишта у којима се налази више од 142.000 људи, а то је за 965 људи више него претходног дана. Међу њима је скоро 6.500 деце.

Отворено је још 6 мобилних центара капацитета 3.000 људи, саопштено је из МВС РФ. Највише избеглица се налази у Ростовској области РФ и на Криму.

ОЛЕГ ЦАРЕВ ПОСЕТИО ЈЕ У ДОЊЕЦКУ ДЕЧЈИ ДОМ МАЉУТКА

Индија моли да се руски гасовод продужи до њених граница

Индија планира да почне преговоре о продужењу гасовода, који Русија почиње да прави у Кини, до индијске границе, преносе медији.

Нова влада Индије жели да повећа број извора испоруке нафте и гаса у своју земљу. Тим поводом би у току предстојећег самита земља БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка република) у јулу, Индија хтела да размотри са Русијом и Кином питање продужења гасовода.

Ова понуда се може наћи и на дневном реду преговора званичне посете председника РФ Владимира Путина Индији у другој половини ове године.

Примирје у Украјини постигнуто захваљујући саставу делегације

На истоку Украјине важиће примирје до 27 јуна. Снаге самоодбране обавезују се да прекину ватру, изјавио је у Доњецку на преговорима о регулисању конфликта на југоистоку Украјине, на којима су учествовали представници Москве, Кијева, ОЕБС-а и самопроглашене народне републике – премијер Доњецке народне републике Александар Бородај.

Примирје, које је постигнуто на истоку Украјине до 27. јуна може да створи услове за почетак мирног дијалога у земљи, то је постигнуто захваљујући репрезентативном саставу преговарача, сматра председник Савета за спољну политику и одбрамбену политику Фјодор Лукјанов.

„Овај покушај је квалитативно другачији од било чега раније. Први пут као преговарачка страна појављују се представници Доњецке народне републике, чију одређену политичку одрживост Кијев тако посредно признаје. Као друго, там су била присутна два човек, који могу да процес преокрену у нешто структурисано, сматра Лукјанов.

Он је истакао бившег шефа кабинета председника Леонида Кучме Виктора Медведчука, кога добро познају у Москви.

„Он у Украјини има репутацију сасвим проруског политичара, али при томе је управо украјински политичар, део политичког система земље. Односно то је реалан покушај да се започне разговор, који је одобрен на највишем нивоу у Москви, и прихваћен у Кијеву. На страни Петра Порошенка учествује његов бивши шеф Леонид Кучма, што такође показује озбиљност планова“, наглашава експерт.

Још једним важним актером у дијалогу, Лукјанов је назвао посланика лидера покрета Југоисток Олега Царјова. „Његово учешће делимично решава проблем, који је постојао до сада, одсуство личности на страни снага самоодбране, каже политиколог.

Лукјанов сматра да се примећује могућа архитектура преговарачког процеса, међутим говорити о неким гаранцијама, по његовом мишљењу, сувише је рано.

Стејт департмент: Извештаји РФ о великом броју избеглица из Украјине нетачни

Према извештајима ФМС РФ, од почетка политичке кризе у Украјини, у Русију је из те земље стигло више од 400 хиљада људи. Представница Стејт департмента Мари Харф изјавила је да извештаји руске стране о бројним избеглицама, које су из Украјине стигле у Русију неистините су.

Извештаји руске стране о великом броју избеглица, који из Украјине стижу у Русију, напуштајући своје домове због војне операције Кијева, неистинити су, тврди представница Стејт департмента Мари Харф.

Према информацијама ФМС РФ, од почетка политичке кризе у Украјини у Русију је из ове земље стигло више од 400 људи. Број избеглица нагло је порастао од јуна због заоштравања ситуације на југоистоку Украјине. Свакодневно у област долазе хиљаде грађана Украјине, од којих део остаје, а остали су у пролазу. Према подацима МЧС РФ у прихвату избеглица из источних области Украјине укључено је више од десет руских региона.

„То није тачно, изјавила је Харф, одговарајући на брифингу у понедељак на питање о великом броју избеглица. Према њеним речима Вашингтон позитивно оцењује примирје између сукобљених страна на истоку Украјине, али чека потврду изјава у пракси.

ukraina porosenkou

Порошенко званично позвао руске посматраче у Украјину

Украјински председник Петар Порошенко званично је предложио руској страни да пошаље своје инспекторе на исток Укрјине, у састав посматрачке мисије ОЕБС-а, како би се уверили да украјинска страна у потпуности поштује режим прекида ватре.

Како је саопштила прес-служба украјинског председника, о томе је било речи током његовог телефонског разговора са немачким канцеларом Ангелом Меркел.

Украјински председник је 20 јуна објавио привремени прекид ватре на југоистоку Украјине. Међутим, примирје је било прекинуто готово на самом његовом почетку. Украјинска војска, према информацијама самоодбране почела је гранатирање околине Славјанска, а присталице ДНР узвратили су нападом на јединицу ПВО код Доњецка.

Амфибије Самоодбране спремне за дејство

Русија прати ситуацију на граници и пограничним областима

Министарство одбране Русије располаже средствима, која омогућавају праћење ситуације на граници и пограничним територијама. Ово је саопштио војни ресор. Наглашено је да је управо захваљујући тим могућностима, Министарство одбране дошло до информација о нарушавању режима прекида ватре у источним украјинским регионима.

Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио о дејству украјинске артиљерије у ноћи између 21. и 22. јуна. Према његовим речима о томе се сазнало захваљујући „објективним средствима контроле“.

Кијевске тенковске снаге се крећу према Луганску

Путин са Обамом разговарао о Порошенковом плану

Владимир Путин размотрио је са Бараком Обамом спровођење плана председника Петра Порошенка о изласку из кризе у Украјини, саопштила је прес-служба Кремља.

Путин је нагласио да за нормализацију прилика у југоисточним регионима приоритетан значај има реалан прекид борбених дејстава и почетак директних преговора супротстављених страна, наглашено је у саопштењу.

Путин и Обама, такође су, нагласили значај хитног решења хуманитарног питања у Украјини, укључујући помоћ погођеном становништву.

ЕУ не види разлог за увођење економских санкција према Русији

У земљама ЕУ данас нема озбиљне мотивације за увођење економских санкција према Русији, изјавио је министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн после седнице савета ЕУ на нивоу министара спољних послова.

Према његовим речима регулисању кризе не помаже стално понављање претњи санкцијама према РФ. Из мог угла, увођење санкција било би погрешно, пошто се данас налазимо у ситуацији када постоји могућност проналажења дипломатског решења кризе, између Москве и Кијева, сматра он.

aleksandar borodej

Самоодбрана најавила прекид ватре

Руководство Доњецке народне републике обавезује се да прекине борбена дејства као одговор на прекид ватре украјинске стране, саопштио је премијер самопроглашене републике Алсександар Бородај.

Он је изразио наду да ће до 27 јуна руководство републике и украјинске власти успети да започну преговоре о мирном решавању проблема.

У Доњецкој обласној администрацији у понедељак су одржани преговори између представника Украјине,  Доњецке и Луганске народне републике и Русије.

ukrajinski granicariR

На територију Русије из Украјине прешло сто граничара

Федерална служба безбедности за Ростовску област саопштила је да је од 20. до 21. јуна на територију региона из Украјине прешло око сто граничара. Њихово даље кретање на територији региона гранична служба неће пратити, саопштио је представник граничне управе Василије Малејев.

Украјинска телевизија је у понедељак известила да је у рејону граничног прелаза Изарино у Луганској области на украјинско-руској граници образован велики ред оних грађана, који су желели да напусте исток Украјине.

Украјинска војска засејела минска поља

Украјинска војска наставља да концентрише снаге у области Криваје Луке и Иљичевке код Славјанска, изјавио је командант одбране тог града Игор Стрелков.

Такође су на аеродром у Маријупољу слетели нови борбени авиони Сухој 25, наоружани авио-бомбама ФАБ-500Ш. Украјински војници су око Славјанска такође засејали минска поља и већ има цивилних жртава, додао је он.

У Доњецку почињу преговори о решавању конфликта на истоку Украјине

Преговори о решавању конфликта на истоку Украјине почињу у Доњецку. На састанак су између осталог дошли амбасадор Русије у Украјини Михаил Зурабов, два представника ОЕБС-а и шеф друштвене организације Украјински избор Виктор Медведчук.

Очекује се да ће на преговоре стићи и представници Луганске народне републике. Стране треба да одреде фазе реализације мировног плана председника Украјине Петра Порошенка

Кијев планира да преиспита уговор о транзиту гаса са РФ

Кијев би могао да се обрати Арбитражном суду у Стокхолму са захтевом да се уговор са Гаспромом о транзиту гаса преиспита, изјавио је шеф Нафтогаса Украјине Андреј Кобељов.

Украјинска компанија је 16. јуна одмах пошто је Гаспром увео авансно плаћање, предала тужбу суду у Стокхолму са захтевом за преиспитивање уговора са руским холдингом. Нафтогас, између осталог, тражи снижење цене за „плаво гориво“.

Гаспром је, пак, истој институцији упутио тужбу у којој од Нафтогаса потражује наплату дуга у висини од 4,458 милијарди долара.

Кобељов је такође изјавио да очекује наставак тространих преговора о гасу у јулу у формату Русија-Украјина-Европска комисија.

Споразум о асоцијацији ЕУ са Украјином потписују Ромпеј и Порошенко

Председник Савета ЕУ Херман ван Ромпеј овлашћен је да са Украјином потпише Споразум о придруживању. Одговарајућа одука донета је у понедељак без расправе. У име Кијева споразум ће потписати председник Украјине Петар Порошенко.

У понедељак је Савет, такође, усагласио привремену примену одређених делова споразума, који ће ступити на снагу чак пре него што свих 28 држава чланица ЕУ буду ратификовале тај документ.

Украјина и Европска унија планирају да 27. јуна потпишу економски део Споразума о придруживању, укључујући договор о зони слободне трговине.

ukrajina izbeglice

Москва: Оформити трибунал за истрагу убистава цивилног становништва у Украјини

Више од 40 деце је погинуло од шрапнела и метака у сукобима на истоку Украјине, изјавила је у понедељак председница комитета здравља Врховне раде Украјине.

„Сада се већ броје дечије смрти. Више од четрдесеторо деце је погинуло од шрапнела, у тренутку када шрапнел погађа прозор иза којег стоји дете. Невину децу меци погађају и у срце. То је моментална смрт“, – каже Татјана Бахтејева.

Потребно је оформити међународни трибунал, који би се бавио истрагом убистава цивилног ставништва на југоистоку Украјине, изјавио је Павел Астахов, опуномоћеник председника РФ за права детета.

Астахов је, такође, истакао да велики број дечјих смрти током борбених дејстава говори о томе да је у том региону неопходно отварање хуманитарних коридора за излазак мирног становништва.

Хуманитарна катастрофа у југоисточној Украјини

Хуманитарна катастрофа у југоисточној Украјини је све гора изјавио је данас заменик директора руске Федералне миграционе службе Анатолиј Кузњецов, јавила је руска новинска агенција Итар Тас с.

“У југоисточној Украјини се одвија хуманитарна катастрофа и има тенденцију наглог раста. Људи беже од рата. Неки од њих чекају на промене и надају се повратку, док су други одлучили да остану “, рекао је Кузњецов на састанку владине радне групе за одговор на ванредне ситуације.

Од почетка оружаних сукоба, више од 18.000 становника Украјине је побегло из југоисточних региона Луганска и Доњецка и тренутно бораве у руским регионима дуж украјинско-руске границе а још 2.000 је отишло из других украјинских региона.

У привременим прихватним центрима Русије уточиште је нашло више од 11.200 избеглих из источне Украјине, од који је више од 2.800 затражило медицинску помоћ по доласку у Русију.

Скоро 3.000 Украјинаца који су побегли из зоне оружаних сукоба добили су до сада званични статус избеглица у Русији, потврдио је Кузњецов.

Руске имиграционе власти такође испитују могућност за продужење назначеног привременог боравка избеглица у регионима где је концентрисан главни број украјинских избеглица.

ХАРКОВ: “Време је да Русија устане!”

Шведска и Немачка ће контролисати Русију у оквиру Споразума о отвореном небу

Војни инспектори из Шведске и Немачке ће у периоду од 23. до 27 јуна летети над територијом Русије у оквиру реализације међународног Споразума о отвореном небу, рекао је начелник Центра за смањење нуклеарне опасности Сергеј Рижков. Инспектори ће летети на шведском извиђачком авиону Сааб 340.

Споразум о отвореном небу је потписало 27 држава ОЕБС-а 1992. у Хелсинкију у циљу јачања поверења.

Србин.инфо