Тони Блер близак шеику Мохамеду бин Заједу, отвара своју канцеларију у Абу Дабију

bler klempo

Тони Блер намерава да отвори канцеларију у Абу Дабију, нафтом богатом и све гласнијим емиратом, пише ФТ у најновијем броју.

Према писању листа, Блер очигледно покушава да прошири своју улогу дискретног посредника у пословним и политичким диловима на Блиском истоку.

Позивајући се на изворе блиске Блеру, ФТ наводи да је бивши британски премијер, чија је репутација у региону и даље контроверзна, близак престолонаследнику шеику Мохамеду бин Заједу ал Нахјану, који дели његове отворено анти-исламистичке ставове.

„Постоји хемија између њега и Мохамеда бин Заједа,“ каже Блеров пријатељ, а наводи Фајненшл Тајмс.

Блер, који има пословни уговор да саветује Мубадалу, један од богатих и успешних инвестиционих фондова Абу Дабија, такође подржава анти-исламистичке вође у Египту, где су три Ал Јазеерина новинара оптужена за подршку Муслиманском братству, те у понедељак осуђена на седам година затвора.

Људи који су упознати са Блеровим радом рекли су Фајненшл Тајмсу да је он унајмио стручњаке да напишу извештај о Братству и тврдњама египатских војних да су присталице Братства активне у Заливском региону, као и о наводима да је Братство умешано у тероризам.

Блерови сарадници кажу да је овај документ за његову личну употребу, док један портпарол Абу Дабија тврди да они нису наручили такав извештај. Ипак, људи они који су упознати с овим документом кажу да се на њему ради у име руководства УАЕ.

Један од Блерових помоћниска тврди да Блер не тражи пословне уговоре на Блиском истоку. Иако још увек нема канцеларију у Абу Дабију, помоćник каже да би имало смисла да је Блер стално присутан у УАЕ да би сервисирао постојеćе уговоре о управљању пословима, укључујуćи ту и оне са Казахстаном и Румунијом.

Има и оних који су упознати са Блеровим плановима а који, међутим, кажу да он жели да буде посредник између заливских земаља богатих нафтом и других делова света. Његов највеćи уговор високог профила на Блиском истоку је помоћ при обнови канцеларије кувајтског премијера у 2009, али је тај пројекат затворен у 2012.

„Он (Блер) види да ће у овом региону бити много више посла за његову фирму Тони Блаир Ассоциатес“, каже једна особа која је блиска с Блером. То је комерцијални одељак Блеровог бизниса, базиран у Лондону, а бави саветним услугама за компаније, али и за владе широм света, када су у питању економске реформе.

Сенка ирачког рата из 2003. године – рата којег је Блер заговарао – и даље је надвијена над његовим пост-премијерским животом. Прошле недеље се у Британији нашао на удару критика како деснице тако и левице, након што је стао у одбрану америчке инвазије, уставши против оптужби да је тако утро пут актуелним потресима у Ираку.

Ова контроверза није га спречила да искористи своју мрежу контаката како би зацементирао своје пријатељство са личностима у блискоисточном региону, укључујуćи Абу Даби, са којим је Британија покварила односе јер гаји мање непријатељски став према регионалним исламистичким партијама.

Попут власти у Абу Дабију, и Блер је говорио у прилог прошлогодишњем војном пучу у Египту, којим је срушен на изборима изабрани председник из исламског Братства, описујуćи овај војни удар у свом недавном говору као „нужно спасавање народа“.

Византијска структура Блерових финансија

Блер је већ одавно свим „појаснио“ како верује да се треба отворено заузети за неку од страна на Блиском истоку, као и да на тај регион гледа кроз призму сукоба између модерности и радикалног ислама. У свом говору на Блумбергу у априлу 2014, рекао је да то што се дешава у региону представља „највеćу претњу глобалној безбедности почетком 21. века“.

Такође је и остале позвао да подрже владарске структуре у Заливу – иако су оне највеćим делом аутократске и нетолерантне у свом неслагању. По Блеровом мишљењу, међутим, ови западни савезници „промовишу вредности верске толеранције и отворених економија, заснованих на правилима.“

Од прошлогодишњег пуча у Египту, Братство, организација стара 80 година и са следбеницима широм региона, суочена је с немилосрдном репресијом.

Људи који знају шта се на Блиском истоку дешава, извештавају да Блер помаже Абу Дабију у саветовању Абдела Фатаха ал-Сисија, новог египатског председника који је водио прошлогодишњи пуч, саветујући га у вези економских реформи. Блер је са Сисијем разговарао у јануару ове године.

„Званичници Абу Дабија желе да Блер помогне у убеђивању Сисија поводом економских реформи. Сиси би могао бити импресиониран Блером“, рекао је један извор упознат са овим питањем.

Блеров извештај је по својој стратегији одвојен од званичих активности које влада Велике Британије улаже поводом истраге у вези египатског Братства, објављеног у марту од стране премијера Дејвида Камерона. Западне дипломате кажу да је овај Блеров потез праћен притиском који Абу Даби врши на званичну Британију, а поводом жеље Емираћана да Лондон заузме оштрији став према овој исламистичкој групи. Британска влада претреса ово питање и, вероватно, настоји да препоручи мере које ćе задовољити Абу Даби, као што би, рецимо, била забрана ове организације.

Један дипломата упознат са Блеровим извештајем каже да ćе он искоришћен како би „информисао“ британску јавност и друге западне земље о „опасностима“ од исламског Братства.

Један од Блерових помоћника негира да Блер у Каиру тражи склапање уговора за пружање својих саветодавних услуга египатској влади, али каже да је његов циљ подстицање међународне подршке за Египат и усмеравање ка онима који им у томе могу помоćи.

Његова канцеларија није желела да коментарише да ли је Блеров некадашњи спин-доктор Алистер Кембел био умешан у припремање његове недавне посете Каиру.

Блер је у сталном контакту са арапском елитом и то у својству изасланика за блискоисточни „Квартет“ – УН, ЕУ, САД и Русију. Његов посао је да помогне у посредовању у блискоисточном мировном процесу, као и да подржи палестинску економију и привреду. Та његова улога представљала је драгоцену „позивницу“ у друштво емиратске елите – он је, у функцији изасланика „Квартета“ понекад боравио и у Абу Дабију. Он, међутим, са собом носи и ‘багаж’ других пословних и филантропских ангажмана.

Блер је постао све важнији контакт за Абу Даби, како су у задње време појачане и напетости између Емирата и Велике Британије.

Абу Даби је био дубоко протресен због тога што је исламистичка странка, након арапског устанка 2011, успела да се домогне власти. Емиратски званичници оптужују ово Братство да покушава да посеје исти проблем исламизације и у УАЕ. Велика Британија, с друге стране, била је спремна да се носи са већ изабраним владама на Блиском истоку, без обзира на њихову политичку оријентацију.

Влада Муслиманског братства није била тек тако некаква ‘лоша влада’. Њеним успоном дошло је до систематског преузимања традиција и институција ове земље. Побуна од 30. јуна 2013 није био обичан протест. Био је то чин апсолутно неопходан за спас нације.

Абу Даби је Британцима сигнализирао своје незадовољство кроз комерцијалне и политичке притиске. Нафтна мултинационалка БП је 2012. привремено искључена из понуда за продужење ‘онсхоре’ нафтних концесија. Упркос лобирању Камерона, Уједињени Арапски Емирати одбили су да купе европску војну летилицу типа Тајфун.На десетине британских војних саветника при оружаним снагама УАЕ такође су послати куćи, након што њихови уговори више нису обновљени.

Релације на потезу Британија-УАЕ су почетком ове године претрпели додатно оптереćење, када је тројици припадника Ислаха, једне од емиратских организација за које влада каже да је повезана са египатским исламистичким Братством, дат политички азил у Великој Британији.

Шеик Мохамед је од стране људи који су га недавно посетили описан како „кипти од беса“ према званичном Лондону – што Блера и његову позицију у овој политичкој игри чини све драгоценијим.

(Бизнис и финансије)