Зелени Србиjе: Грађани мораjу да знаjу шта удишу

zagadjenje1

БEOГРAД – Зелени Србиjе упозорили су данас да два димњака у ХИП „Aзотари“ данима испуштаjу жути и наранџасти дим и да jе градски мониторинг измерио значаjно повећање азотних оксида у Старчеву коjи, како тврде, изазиваjу киселе кише и имаjу штетне ефекте по респираторни систем, међутим, како наводе инспекциjа jе утврдила да су емисиjе азотних оксида биле у оквиру проjектованих вредности.

У саопштењу одбора ове политичке партиjе из Панчева, наводи се да jе ванредним инспекциjским прегледом у тоj фабрици утврђено да ниjе било неправилности у раду „Aзотаре“ и да су емисиjе азотних оксида биле у оквиру проjектованих вредности, те да су, како наводе, опет криви метеоролошки услови.

Зелени Србиjе тврде да Панчевци не могу знати да ли jе у ваздуху било и амониjака jер анализатори месецима не раде и таj податак jе немогуће проверити.

Становништво у близини извора загађења jе у опасности због излагања штетним материjама, а Панчевци су азотним оксидима изложени децениjама каже у саопштењу и додаjе да емитовани сумпор диоксид и азотни оксиди у атмосфери, доласком у додир са амониjаком могу да оксидираjу и да се претворе у киселине.

A киселине, након таложења, мењаjу хемиjски састав земљишта и површинских вода и тиме оштећуjу екосистеме.

Наjштетниjа последице тога су, између осталог, смањење виталности дрвећа, уништавање и оштећења шума, пропадање рибљег фонда, смањен диверзитет других животињских врста у водотоцима, оштећења и деградациjа плодног земљишта…

Зелени Србиjе закључуjу у саопштењу да без чистог ваздуха, воде и земљишта нема ни jаке економиjе, jер загађење кошта, а плаћа се новцем и оним што нам jе наjдрагоцениjе – здрављем.

Танјуг