Борге Бренде: Јасно је да Србија поштује територијални интегритет Украјине, то се високо цени у Бриселу

borge-brende

Београд — Сигуран сам да се Србија добро припрема за председавање ОЕБС-ом наредне године, јер је то велика одговорност, изјавио норвешки шеф дипломатије Борге Бренде.

„Мандат ОЕБС-а је мир, али и осигурање придржавања стандарда као што је слобода медија, људска права. Председавајући о томе мора да води рачуна, почињући код себе“, рекао је министар иностраних послова Норвешке у интервјуу „Политици“, додајући да користи сваку прилику да истакне важност слободе изражавања и слободе медија.

Говорећи о позицији Србије поводом украјинске кризе на констатацију новинара да се „Србија креће по жици уважавајући обавезе које као земља кандидат има према Бриселу а истовремено задржавајући добре односе са Москвом“ и на питање да ли ће Србија „морати да бира или-или“, Бренде је одговорио да је „кристално јасно да Србија поштује територијални интегритет Украјине“.

„То се високо цени у Бриселу“, казао је норвешки министар.

„Србија јесте на раскршћу. Неопходне су многе реформе и диверсификација економије“, казао је Бренде, изражавајући уверење да је „на том раскршћу одлучан час за будућност Србије“.

Према његовим речима, 21. век је несумњиво пун изазова по Европу, а један од нових је Украјина.

Изражавајући наду да ће „прекид ватре водити разумевању између председника (Украјине) Петра Порошенка и проруских сепаратиста и Москве“, Бренде је рекао да је „свако губитник уколико се ствари у Украјини не реше“ и додао да „постоје стандарди којих морамо да се придржавамо“ и да је зато „анексија Крима неприхватљива“.

„Била је анексија Крима, али ако погледате на остатак Украјине, недостатак придржавања међународног права довео је до ситуације у којој су многи људи у Украјини веома негативно реаговали на ту врсту понашања“, навео је шеф норвешке дипломатије.

Бренде је казао да се нада да ће Порошенков мировни план и прекид ватре „бити прихваћени од проруских сепаратиста“ и да ће „доћи до разговора“ Порошенка са руским председником Владимиром Путином.

„Русија мора да прихвати вољу народа Украјине“, истакао је он.

Бренде је рекао да план предвиђа решавање ситуације у Доњецку и Луганску, а да је став НАТО-а и Европске уније поводом Крима „веома јасан: кршење међународног права“.

На питање да ли Норвешка као енергетска сила припрема неке мере којима би помогла земљама ЕУ да смање зависност од руског гаса, Бренде је рекао да његова земља већ снабдева ЕУ са 23 одсто гаса.

„Краткорочно, то можемо да повећамо за 10-15 процената, али не за стално због недостатка капацитета. Дугорочно, Норвешка може да повећа продају гаса Европи, под условом да се изграде гасоводи. За то би била неопходна дугорочна тражња“, нагласио је шеф норвешке дипломатије.

Замољен за мишљење поводом будућности пројекта Јужни ток у контексту украјинске кризе, Бренде је рекао да Норвешка „није у ЕУ и није део тих инвестиција“ иако је „веома блиска ЕУ“, и да није у позицији да коментарише то питање.

(Политика-Танјуг-НСПМ)