Путин: Укинути наредбу о слању војске у Украјину

путин владимир

МОСКВА, КИЈЕВ – Руски председник Владимир Путин затражио је данас од горњег дома руске Думе да поништи резолуцију која му даје право да употреби руске оружане снаге у Украјини ради заштите руског становништва које тамо живи, а Савет Федерације изјашњаваће се сутра о том предлогу.

„Шеф државе је поднео предлог Савету федерације да се резолуција…о употреби руских оружаних снага на територији Украјине повуче“, казао је портпарол руског председника Дмитриј Песков, а пренео Итар-Тас с.

Путин је данас, пред одлазак у званичну посету Бечу упутио писмо Савету федерације на име председнице Валентине Матвијенко, у коме је изнео предлог да се укине право које је добио од тог тела „о употреби Оружаних снага Руске федерације на територији Украјине“, рекао је Песков.

Према речима Пескова, то је урађено „у циљу нормализације ситуације И решавања кризе у источним регионима Украјине, као И поводом почетка тространих преговора по том питању“.

Заменик председавајућег комитета за међународне послове Државне думе Андреј Климов саопштио је да ће горњи дом резолуцију повући на сутрашњој седници.

Резолуцију о употреби руских оружаних снага у Украјини, горњи дом руског парламента изгласао је 1. марта.

 

Порошенко: Укидање резолуције први практичан корак Кремља

 

Украјински председник Петро Порошенко изјавио је данас да је одлука Русије о поништавању резолуције којом се допушта војна интервенција у Украјини „први практичан корак“ Кремља ка решавању кризе на немирном истоку те земље.

Та одлука је „први практичан корак откако је руски председник формално подржао украјински мировни план“, наводи се у саопштењу које је објављено на вебсајту председника Порошенка, пренео је Ројтерс.

Танјуг