Петрит Сељими: Инциденте код моста у северној Косовској Митровици изазвали су они који желе да оспоре рад суда „Републике Косово“ на северу

petrit-selimi

Петрит Сељими, такозвани заменик министра спољних послова Косова, за Данас о немирима у Косовској Митровици

Приштина, Београд – Ситуација у Митровици је била напета, али не би требало да препустимо нашу политичку агенду провокаторима.

Верујем да су тај инцидент изазвали националисти, који желе да искористе постизборни вакуум како би створили политички пејзаж који ће одложити нормализацију, укључујући покретање суда Републике Косово на северу, као и формирање заједнице општина, у складу са Уставом Косова – изјавио је за Данас Петрит Сељими, такозвани заменик министра спољних послова Косова Енвера Хоџаја, иначе задужен за односе с јавношћу у кабинету такозваног косовског премијера Хашима Тачија.

Сељими је истакао да је изградња „Парка мира“ код моста преко Ибра у северној Косовској Митровици, где су се раније налазиле барикаде, била непотребна провокација која представља злоупотребу поверења, али и могуће криминално дело нелегалне градње. „Локални политичари на северу и југу треба да буду пажљиви, јер се амнестија, која је пре неколико месеци усвојена у парламенту Косова, неће односити на будуће потезе градоначелника“, нагласио је Сељими.

„Косовска полиција“ саопштила је да је током протеста на јужној страни моста на Ибру у Косовској Митровици повређена најмање 21 особа, петоро их је ухапшено, а запаљена су четири возила у сукобу демонстраната и полиције. Албанци из јужног дела града протестовали су у недељу због изградње „Парка мира“, који је недавно подигнут са северне стране главног ибарског моста, након што је са њега уклоњена бетонска барикада.

Петрит Сељими је у разговору за Данас оценио и да су парламентарни избори на Косову били веома успешни, јер су први пут организовани на целој територији Косова, укључујући општине на северу, где су се Срби кандидовали на једној листи.

„Према извештајима свих посматрача, ово су били међу најдемократскијим изборима одржаним на Косову након рата, а чињеница да су Срби учествовали такође значи да је почела неповратна интеграција севера у централне институције Косова“, закључио је Сељими.

Марија Стојановић – Данас