Министри НАТО: Можда условни позив за чланство Црној Гори

nato-inserbia-info

Брисел – Шефови дипломатије НАТО вечерас ће у Бриселу размотрити докле су у нужним реформама стигле земље које желе да постану чланице Атлантског савеза и можда би, уз додатне услове, позив за чланство могао бити упућен Црној Гори.

Међутим, изгледи за то су нејасни зато што и даље међу чланицама НАТО има замерки на недовољна достигнућа Подгорице око владавине права и неизвесности око уверења да већина грађана Црне Горе жели улазак у чланство Атлантског савеза.

То наводе дипломатски извори НАТО који истичу да би давање статуса кандидата Црној Гори додатно било компликовано и због тога што је међу земљама које желе у чланство НАТО и Грузија, чија је кандидатура за сада под знаком питања због очекивања да влада у Тбилисију још напредује у реформама, али и опште ситуације око Украјине и затегнутих односа НАТО с Русијом.

Македонија, такође вољна да уђе у редове Атлантског савеза, још није решила спор с Грчком око питања имена и док се то не учини, не може добити позив за чланство у НАТО јер на то ставља вето Атина.

Општи став међу чланицама НАТО је да и Босна и Херцеговина, четврта земља која тежи чланству у Атлантском савезу, због недовољних реформи, укључујући питање централне власти и непокретне војне имовине, засад нема услова да почне преговоре уласку у НАТО.

Шефови дипломатија Атлантског савеза ће на вечери размотрити и припреме за самит НАТО у септембру у Велсу, на којем ће бити дата коначна реч о кандидатурама четири земље за чланство.

Министри НАТО ће вечерас и сутра размотрити и настојања да се дипломатским путем и преговорима реши украјинска криза и зато је на заседање позван и нови украјински министар иностраних послова Павло Климкин.

Разговори с Климкином ће, саопштено је у седишту НАТО, бити усредсређени на „украјинску кризу и како Атлантски савез може додатно помоћи Украјини, укључујући могуће стварање гарантних фондова за подршку изградњи одбрамбених капацитета Украјине“.

На министарско заседање НАТО је позвана и висока представница Европске уније Кетрин Ештон, а важна тема састанка је и будућност Авганистана после повлачења америчких и трупа НАТО чланица из те земље до краја ове године, рекли су извори НАТО.

Министри НАТО ће, како је наведено, „размотрити мере које је Атлантски савез предузео у светлу кризе Русија-Украјина и оно што је учињено да се спроведу Акциони план за спремност да би се ојачала одбрана савезника“.

Такође ће се „сагледати начини да се ојача веза између северноамеричких и европских савезника и министри ће размотрити како ојачати везе Атлантског савеза с глобалним партнерима“.

Расправа ће обухватити и „јачање НАТО способности да обезбеди партнерима и другим земљама које то затраже, помоћ у јачању одбрамбених капацитета“.

„Други план се односи на понуду НАТО за снажнију практичну сарадњу и политички дијалог“.

(Танјуг)