Никола Селаковић: Уставни суд ненадлежан за оцену Бриселског споразума

Nikola Selakovic

Београд – Министар правде Никола Селаковић изјавио је данас да Уставни суд Србије (УСС) треба да се прогласи ненадлежним за утврђивање уставности Бриселског споразума између Београда и Приштине јер се ради о политичком а не правном акту.

– Уставни суд није надлежан да оцењује политички акт јер ће тиме преузети улогу владе Србије за утврђивање и вођење политике – рекао је Селаковић на јавној расправи о предлогу Демократске странке Србије за оцену уставности споразума потписаног у Бриселу у априлу 2013. године.

На јавној расправи која је у току у Уставном суду, учествују представници власти, предлагача и правни стручњаци. Министар правде оценио је да је политички контекст такав да суштинска аутономија Косова и Метохије мора да се утврди у преговорима с Приштином пре доношења одговарајућег Уставног закона.

У име предлагача, академик Коста Чавошки оценио је да споразум Београда и Приштине представља општи правни акт и да то може видети и особа без елементарног правног знања.

Чавошки је позвао Уставни суд Србије да одлучује по савести и да не наседа на „правне софистерије“ власти.

Председница Уставног суда Србије Весна Илић Прелић казала је да ће тај суд сам донети одлуку, али да је ситуација специфична због чега је и организована јавна расправа на којој ће се чути различити аргументи.

(Танјуг)