Вучић се ограђује од Николића – подржавамо територијални интегритет и суверенитет БиХ

aleksandar-vucic-tomislav-nikolic

Премијер се ограђује од изјаве председника Николића

Београд – Влада Србије на најјаснији начин спроводи политику подршке и поштовања интегритета и територијалног суверенитета Босне и Херцеговине, и ту нема никакве промене ни одступања, рекао је за Данас премијер Србије Александар Вучић, коментаришући изјаву председника Републике Томислава Николића да „БиХ тешко може да опстане“.

На питање нашег листа да ли су изјаве председника Николића о БиХ и поруке које шаље у супротности са политиком коју заступа Влада, односно он као премијер, Вучић је рекао: „Ја сам говорио оно што је политика Владе Србије и то је оно што Влада и спроводи“ .

„Влада Србије није мењала политику према Босни и Херцеговини. Оно што сам ја говорио у вези са очувањем територијалног интегритета и суверенитета БиХ је јасна политика Владе, а то је, понављам, подршка и поштовање територијалног интегритета БиХ, уз, разуме се, очување ентитетске посебности Републике Српске унутар БиХ. То је политика Владе Србије и она је потпуно јасна и прецизна“, категоричан је премијер Вучић у изјави за Данас.

„Сигурно је да је изјава председника Томислава Николића још једно у низу одступања од спољне политике Владе Србије. Несумњиво је реч о искакању, које иде насупрот Владе и самог премијера Александра Вучића, који је, као што је познато, прву посету након преузимања премијерске функције остварио у Сарајеву. То доказује да се јаз између председника и премијера све више повећава и заоштрава“, истакао је за Данас Ватрослав Векарић, спољнополитички аналитичар.

На питање како коментарише спекулације да су овакви супротни ставови Николића и Вучића у вези с питањем односа према БиХ заправо намерни и договорени, како би званични Београд „седео на више столица“, Векарић је уверен да та методологија овде није примењива.

„Реч је о два различита приступа и уверења. Код Николића, рекао бих, реч је о идеолошкој „ограничености“. Није потребно доказивати да је политика Србије према БиХ готово исто толико важна колико и Косово, и да од приступа том проблему зависи европска будућност Србије“, закључио је Ватрослав Векарић, некадашњи дипломата и бивши директор Института за међународну политику и привреду.

Шта је рекао Томислав Николић

Председник Николић је у понедељак, у интервјуу за Радио-телевизију Републике Српске, истакао да он не може да „буде ни заслужан ни крив за оно што се дешава у БиХ“. „Улога Србије је да буде гарант Дејтонског споразума, а то значи да очува Републику Српску. Ја не могу учинити ништа да опстане БиХ, ако то БиХ не жели. Али, реците ми да ли се за ових 20 година икакав лепак појавио да повеже БиХ? Мислим да то не постоји уопште! Дошло је до даљег раздвајања становништва“, казао је Николић гостујући у емисији „Актуелно“.

Снежана Чонградин – Данас