Ештонова: „Дачић и Тачи показали зрелост и храброст“

dacic_taciВисока представница ЕУ Кетрин Ештон је изјавила је да су премијери Србије и Косова, Ивица Дачић и Хашим Тачи, показали „зрелост и политичку храброст“ и да њихов дијалог делује као „разговор двојице људи који имају много тога да кажу један другоме“.

У интервјуу за Вечерње новости Ештон је рекла да ће на следећем састанку
Дачића и Тачија 17. јануара бити прегледан напредак, посебно по питању интегрисаног управљања прелазима и да ће се разговарати о северу Косова.

Висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику није хтела да коментарише српску платформу за преговоре о Косову наводећи, да је план ЕУ за дијалог познат и да су „децембарски закључци Савета за опште послове јасни у вези с тим какве су намере, очекивања и понуде ЕУ“.

Она је изразила задовољство досадашњим током преговора, али и додала да зна, као што знају и обе стране, да „постоји још много тога што треба да се уради“ и да „предстоје многи велики изазови с којима се мора суочити и тешке одлуке које треба да се донесу“.

На питање да ли ће на крају европског пута Србија морати да призна Косово, Ештон је рекла да ЕУ жели „стабилан и безбедан Западни Балкан, који ће, такав, наћи своје место једног дана у европској породици“.

На питање о атмосфери дијалога она је рекла да „све изгледа и звучи као разговор двојице људи који имају много тога да кажу један другоме, који су спремни да раде, да разговарају и који чине да се ствари крећу напред“.

„До сада, обојица су показала зрелост и политичку храброст. Надам се да ће моћи да наставе да буду искрени, директни и конструктивни један према другоме“, рекла је она.

НОВОСТИ