Украјинска опозиција: Наша војска је убила више од 40 деце на истоку земље

ukraina

21.35 – Украјински председник Петар Порошенко званично је предложио руској страни да пошаље своје инспекторе на исток Укрјине, у састав посматрачке мисије ОЕБС-а, како би се уверили да украјинска страна у потпуности поштује режим прекида ватре.

20.40 – Владимир Путин размотрио је са Бараком Обамом спровођење плана председника Петра Порошенка о изласку из кризе у Украјини, саопштила је прес-служба Кремља.

20.10 – МСП Украјине саопштио да снаге самоодбране ометају процес решавања ситауције у Украјини. У дипломатском ресору су навели примере у прилог поменуте тезе, између осталог, гађање контролних пунктова украјинских војних снага и нападе на колоне војне технике.

19.40 – Алсександар Бородај: Руководство ДНР обавезује се да прекине борбена дејства као одговор на прекид ватре украјинске стране

Руководство самопроглашене Доњецке народне републике обавезује се да прекине борбена дејства као одговор на прекид ватре украјинске стране, саопштио је премијер самопроглашене републике Алсександар Бородај.

Он је изразио наду да ће до 27 јуна руководство републике и украјинске власти успети да започну преговоре о мирном решавању проблема.

У Доњецкој обласној администрацији у понедељак су одржани преговори између представника Украјине, самопроглашене Доњецке и Луганске народне републике и Русије.

19.15 – Служба безбедности Украјине подигла је кривинчну оптужницу по члану „терористички акт“ поводом две експлозије на железничкој прузи у Доњецкој области, сопштио је неименовани извор из полиције агенцији РИА Новости.

18.45 – Преговори о решавању конфликта на истоку Украјине почињу у Доњецку. На састанак су између осталог дошли амбасадор Русије у Украјини Михаил Зурабов, два представника ОЕБС-а и шеф друштвене организације Украјински избор Виктор Медведчук.

17:41 – Кетрин Ештон: ЕУ јединствена око Украјине

Луксембург — ЕУ је јединствена у подршци мировног плана за Украјину, као и око проширивања санкција Русији уколико не подржи тај план, изјавила је Кетрин Ештон.

 

„Сви смо подржали план као велику сансу да се криза реши мирним путем“, рекла је висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност новинарима након првог дана заседања шефова дипломатија ЕУ у Луксембургу.

16.15 – Савет ЕУ шаље полицијску мисију у Украјину

Савет ЕУ је одлучио да у Украјину пошаље, на две године, полицијску мисију, изјавио је министар спољних послова Литваније Линас Линкевичијус на маргинама састанка шефова МСП 28 земаља ЕУ у Луксембургу.

Према његовим речима, образовање мисије почеће одмах. Задатак мисије биће подршка реформама система унутрашњих послова и специјалних служби у Украјини, рекао је Линкевичијус.

16.00 – Доњецк ће бити домаћин трипартитног састанка Украјина-Русија-ОЕБС, на којем ће бити реч о решавању ситуације у Донбасу, јавља Кијев пост.

15.59 – ЕУ уводи забрану увоза робе из Крима

Европска унија од 25. јуна уводи забрану увоза робе из Крима и Севастопоља, наводи се у коминикеу Европског савета.

У документу је наглашено да ће бити изузета роба, која од украјинских власти буде добила сертификат о пореклу.

Европска унија је од 23. априла укинула или снизила царинске таксе за велики део индустријских и пољопривредних производа из Украјине. Одлука ће важити до 1. новембра. До тада ће, према очекивањима ЕУ, ступити на снагу споразум о асоцијацији и слободној тровини између Украјине и ЕУ, који две земље планирају да потпишу 27. јуна на самиту у Бриселу.

15.55 – Кијев планира да преиспита уговор о транзиту гаса са РФ

Кијев би могао да се обрати Арбитражном суду у Стокхолму са захтевом да се уговор са Гаспромом о транзиту гаса преиспита, изјавио је шеф Нафтогаса Украјине Андреј Кобељов.

Украјинска компанија је 16. јуна одмах пошто је Гаспром увео авансно плаћање, предала тужбу суду у Стокхолму са захтевом за преиспитивање уговора са руским холдингом. Нафтогас, између осталог, тражи снижење цене за „плаво гориво“.

Гаспром је, пак, истој институцији упутио тужбу у којој од Нафтогаса потражује наплату дуга у висини од 4,458 милијарди долара.

Кобељов је такође изјавио да очекује наставак тространих преговора о гасу у јулу у формату Русија-Украјина-Европска комисија.

15.33 – Шеф украјинске дипломатије Павло Климкин изразио је данас задовољство безусловном подршком Европске уније мировном плану за решавање украјинске кризе.

Климкин је позвао Русију да се и она томе придружи.

„Безусловну подршку је пружило 28 министара“, изјавио је Климкин новинарима након састанка са европским колегама у Луксембургу. Тај „гест солидарности“ је „веома важан за нас“, истакао је он.

Климкин је прецизирао да су украјинске власти „100 одсто посвећене мировним напорима“ и да ће „учинити све што је могуће како би мировни план био примењен“.

У том контексту, он је одбио да се изјасни о основаности за увођење нових европских санкција Русији. „Потребно нам је да се и Русија прикључи“, рекао је Климкин.

15.10 – ФСБ РФ: На територију Ростовске области из Украјине прешло сто граничара

Федерална служба безбедности за Ростовску област саопштила је да је од 20. до 21. јуна на територију региона из Украјине прешло око сто граничара.

Њихово даље кретање на територији региона гранична служба неће пратити, саопштио је представник граничне управе Василије Малејев.

Украјинска телевизија је у понедељак известила да је у рејону граничног прелаза Изарино у Луганској области на украјинско-руској граници образован велики ред оних грађана, који су желели да напусте исток Украјине.

14.50 – Споразум о асоцијацији ЕУ са Украјином потписују Ромпеј и Порошенко

Председник Савета ЕУ Херман ван Ромпеј овлашћен је да са Украјином потпише Споразум о придруживању. Одговарајућа одука донета је у понедељак без расправе. У име Кијева споразум ће потписати председник Украјине Петар Порошенко.

У понедељак је Савет, такође, усагласио привремену примену одређених делова споразума, који ће ступити на снагу чак пре него што свих 28 држава чланица ЕУ буду ратификовале тај документ.

Украјина и Европска унија планирају да 27. јуна потпишу економски део Споразума о придруживању, укључујући договор о зони слободне трговине.

14.10 – Украјинска војска наставља да концентрише снаге у области Криваје Луке и Иљичевке код Славјанска, изјавио је командант одбране тог града Игор Стрелков.

Такође су на аеродром у Маријупољу слетели нови борбени авиони Сухој 25, наоружани авио-бомбама ФАБ-500Ш. Украјински војници су око Славјанска такође засејали минска поља и већ има цивилних жртава, додао је он.

13.51 – Алексеј Пушков, шеф Одбора за спољну политику Државне думе Русије, сматра да Русија треба да узврати санкцијама Сједињеним Америчким Државама.

Пушков је рекао да Москва није заинтересована „за подривање система УН и међународног права“, али да мора да сагледа и другу страну ствари. „Не можемо да зажмуримо на двоструке аршине. Прете нам санкцијама, причају о изолацији Русије“, каже он.

13.38 – Савет ЕУ одлучио је да пошаље у Украјину на две године полицијску мисију, као и да забрани увоз робе из Крима у Европску унију, јавља Итар-Тасс. То је изјавио шеф дипломатије Литваније Линас Линкјавичјус, пренси Раша тудеј.

13.22 – Комесар Руске Федерације за права детета Павел Астахов позвао је на формирање међународног трибунала који ће ислеђивати убиства цивилног становништва Украјине, јавља РИА Новости.

Астахов каже да све чињенице о убијеној деци морају бити прослеђене Уједијеним нацијама и истражене.

13.13 – Савет Европе данас је завршио с техничким припремама за потписивање Споразума о придруживању Украјине Европској унији, саопштила је делегација ЕУ, јавља Кијев пост.

13.11 – Украјина би могла да поднесте захтев суду у Стокхолму за арбитражу уговора са руским Гаспромом о транзиту руског гаса, изјавио је директор „Нафтогаса Украјине“ Андреј Кобољев, јавља РИА Новости.

12.25 – Кетрин Ештон: Неопходно подржати мировни план Порошенка

Шефица европске дипломатије Кетрин Ештон сматра неопходним да се подржи план председника Украјине за регулисање ситуације на истоку земље.

Кетрин Ештон је рекла да ће се на седници Савета ЕУ за спољне послове у Луксембургу размотрити питање о томе шта се може учинити да се подржи безбедност у Украјини. „Веома је важно подржати оно што председник Украјине покушава да уради. Ред и мир су неопходни за будућност земље, не само због очигледних разлога, да се прекине убијање и рањавање људи, већ и да би земља могла да се развија“, – изјавила је Ештонова на седници Савета.

12.00 – Украјинска страна тврди да су се сви граничари вратили из Русије

Представник граничне службе Украјине је изјавио да су се сви украјински граничари који су се крили на територији Русије вратили у земљу.

Јуче је извор у органима реда Ростовске области (Русија) саопштио да је 15 граничара тражило азил у Русији. Ти граничари су објаснили да се боје „репресија од стране националиста Десног сектора“.

11.33 – Украјинска опозиција: Наша војска је убила више од 40 деце на истоку земље

Украјинска армија убила је најмање 40 деце од почетка офанзиве на југоистоку Украјине, изјавила је у Кијеву Татјана Бактејева из опозиционе украјинске Партије региона.

„Више од 40 деце погинуло је од шрапнела. Невина деца упуцавана су равно у срце“, рекла је она.

Деца су на мети украјинске армије посебно у граду Доњецку и то улива страх у тамошње становништво, додала је она.

Према последњем извештају УН, у офанизиви украјинске војске на југоистоку земље погинуло је најмање 356 људи, од којих 257 цивила, међу којима је 14 деце.

Једна од последњих жртава је мали Арсениј Данченко из Славјанска, који је у петак 20. јуна подлегао повредама од шрапнела који су га поготили током гранатирања тог града. Петогодишњи Арсениј подлегао је ранама на операционом столу, а његова мајка Нада остала је на месту мртва – мајка се бацила на своје дете да га сачува.

11.30 – Порошенко оптужио „сепаратисте“ да не поштују примирје

Председник Украјине Петар Порошенко је у недељу разговарао преко телефона са потпредседником САД Џозефом Бајденом.

У прес служби кажу да је председник Украјине оптужио снаге самоодбране да већ десетак пута нису поштовале прекид ватре, да „сепаратисти“ наводно пуцају на позиције украјинске војске.

Бајден је одговорио да САД пажљиво прате развој ситуације на истоку Украјине.

11.15 – Украјина изјављује да испуњава обавезе око испоруке гаса у ЕУ

Нафтогас Украјине наставља да испуњава своје уговорене обавезе транзита руског гаса у Европу, саопштава у понедељак прес служба украјинског Министарства енергетике.

Украјина је обећала поузданост транзита на седници координационе групе ЕУ за питања гаса, одржане 20. јуна у Бриселу. Украјинску делегацију је предводио председник управе Нафтогаса Андреј Кобољев.

11.06 – Украјински десничари хтели да спале Кијевско-печерску лавру

Украјински националисти напали су двадесетак верница Украјинске православне цркве Московске патријаршије, које су пошле у молитвену литију у Кијеву, јављају агенције.

Вернице, парохијанке Кијевско-печерске лавре, нашле су се јуче пред хиљаду украјинских десничара, добрим делом припадника фашистичке партије „Десни сектор“.

На сву срећу, интервенисала је полиција и поставила се у живи зид између верница и нападача, а неколицина најагресивнијих напала је једног полицајца и претукла га. Затим су покушали да спале лавру.

Украјинска православна црква дели се на два огранка: УПЦ Московске патријаршије и УПЦ Кијевске патријаршије.

10.46 – Гаспром: Испоруке руског гаса Европи преко Украјине стабилне

Испоруке руског гаса Европи преко Украјине су стабилне, упркос ценовном спору између Москве и Кијева, саопштила је данас руска гасна компанија Гаспром.

– Транзит гаса преко Украјине тече према уговореним параметрима, а обим испорученог гаса у протеклих 24 сата је био 205 милиона кубних метара – изјавио је портпарол Гаспрома, Сергеј Купријанов, а преноси агенција Ројтерс.

Како подсећа британска агенција, Гаспром је прошле недеље обуставио испоруке гаса Украјини због неисплаћеног гасног дуга.

10.33 – Русија подржава национални дијалог у Украјини, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Он је додао да се мора ићи на директне преговоре.

10.28 – Украјинска војска гранатирала је црпну станицу „Северскиј Доњец – Донбас“ у Славјанску, јављају на Твитеру становници тог града који је већ недељама свакодневно под артиљеријском паљбом украјинске армије. После гранатирања станицу је захватио пожар. Још нема извештаја о томе да ли ће Славјанск због тога остати без воде.

10.20 – Шефови дипломатија земаља чланица Европске уније окупили су се јутрос на дводневном заседању у Луксембургу, а главна тема састанка опет су односи са Украјином и Русијом. “Изузетно је важно подржати мировни план председника (Петра) Порошенка”, рекла је новинарима висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон уочи почетка састанка.

Она је најавила да ће у разговорима учествовати новоизабрани министар спољних послова Украјине Павло Климкин који ће европске колеге информисати о развоју догађаја у тој земљи.

Британски министар спољних послова Вилијам Хејг је истакао да ЕУ очекује да руски председник Владимир Путин подржи Порошенков план “делима, а не само речима”, ако жели да избегне додатне санкције Русији. “Русија треба да обустави доток оружја и илегалних наоружаних група у Украјину”, рекао је Хејг, додајући да је пакет нових санкција спреман.

10.18 – Председник Русије Владимир Путин поздравио је вест да је украјински покрет „Избор“ почео да успоставља контакте у Доњецку и Луганску.

Тај покрет предводи Виктор Медведчук, заговорник идеје федерализације Украјине, који има добре односе са Кијевом и Западом. Медведчук је у суштини добио мандат да, уз помоћ мисије ОЕБС, успостави дијалог између Кијева и југоистока Украјине.

10.12 – Лавров тражи прекид ватре на истоку Украјине

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је у телефонском разговору са својим немачким колегом Франком Валтером Штајнмајером размотрио ситуацију у Украјини и изјавио да се мора прекинути ватра на истоку земље да би започео дијалог.

Министри су такође разговарали о улози ОЕБС-а у јачању поверења међу зараћеним украјинским странама, о неопходности тражења праведне одлуке проблема гаса и консултацијама Москве, Кијева и Брисела на којима ће се анализирати последице планираног споразума о асоцијацији између Украјине и ЕУ.

10.02 – Министри ЕУ одложили одлуку о санкцијама против Русије

Министри спољних послова земаља Европске уније не планирају да данас доносе одлуку о новим санкцијама против Русије, изјавио је холандски министар Франк Тимерманс.

„Мислим да одлуке неће бити. Разговараћемо о ситуацији данас. Ако буде потребно да се размотри то питање до краја недеље, крајем недеље ће се одржати и самит ЕУ, који такође може о томе расправљати“, – рекао је Тимерманс уочи седнице Савета ЕУ за спољне послове.

У недељу је речено да су премијери балтичких земаља и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо у суботу у Талину предложили увођење нових санкција против Русије.

10.00 – Шефови дипломатија земаља чланица Европске уније окупиће се данас на дводневном заседању у Луксембургу, а главна тема састанка опет ће бити односи са Украјином и Русијом.

Из Брисела је најављено да ће током првог дана састанка министарског савета у разговорима учествовати новоизабрани министар спољних послова Украјине Павло Климкин, који ће европске колеге информисати о развоју догађаја у тој земљи. Европска унија је у петак снажно подржала план украјинског председника Порошенка о мирном окончању кризе, али су га проруске снаге на југоистоку Украјине одбациле.

09.52 – Ангела Меркел спремна максимално да помогне дијалогу у Украјини

Председник Украјине Петар Порошенко је у недељу обавио телефонски разговор са немачком канцеларком Ангелом Меркел, кажу у прес служби председника.

„Веома је важна лична ангажованост Ангеле Меркел и других светских лидера у решавању конфликта на истоку Украјине“, – изјавио је Порошенко.

Ангела Меркел је потврдила да подржава мировни план Порошенка и да је спремна максимално да помогне успостављању вишестраног дијалога свих заинтересованих страна. Порошенко је такође рекао да је важно реализовати са Немачком заједничке инфраструктурне пројекте у Доњецкој и Луганској области.

07.06 – Бивши министар унутрашњих послова Украјине открио Порошенков План Б

Бивши министар унутрашњих послова Украјине открио је план Б, чијој реализацији ће пруступити Петар Порошенко, у случају да план А за регулисање ситуације у Украјини не буде успешан.

Бивши министар унутрашњих послова Украјине Јуриј Луценко говорио је за телевизијски канал Украјина о плану Б, који би Петар Порошенко могао да реализује, ако први план за мирно регулисање ситауције не успе.

При томе, како преноси УНН, политичар је изразио наду да украјинска војска неће морати да прибегне алтернативном плану Б.

„Не бих желео да о плану Б мора да се говори, а камоли да се примењује. Свима је очигледно да план А, представља пружену руку становницима Доњецке и Луганске области. План Б, примењиваће се ако екстремисти не предају оружје и наставе да пуцају и воде борбе против наше земље. Наравно, тада ће морати да се делује на одговарајући начин и да буду уништени они који уништавају изнутра украјинску државу. Надамо се да до тога неће доћи“, изјавио је Луценко.

(Курир-Танјуг- Глас Русије-НСПМ)