Азем Власи каже да је „Парк мира“ у Косовској Митровици цинизам и најавио проблеме на Видовдан

Vlasi_Azem

“Парк мира представља израз грубог цинизма. Оно што се јуче десило било је потпуно непотребно”, каже приштински адвокат Азем Власи.

Власи каже да су јучерашњи сукоби на главном ибарском мосту у Косовској Митровици били непотребни и да представљају резултат неадекватне акције полиције.

“Изгледа да је то резултат нестручног интервенисања полиције и требало би да се спроведе детаљна истрага, зато што до сукоба до којих није морало доћи. Грађани су дошли да изразе протест против затвореног моста”, казао је Власи.

Власи је истакао да су овај проблем могли да реше градоначелници северног и јужног дела града али да су они то пропустили. Он сматра да је добро што је барикада склоњена али да нико није очекивао да ће бити замењна “некаквим парком”.

Власи каже да је такође важно и то да се преко моста неометано одвија саобраћај и да би таква одлука надлежних била на обострану корист.

На питање да ли јучерашњи сукоби могу да представљају увод у евентуалне немире 28. јуна, на Видовдан, Власи каже да је то могуће зато што су јучерашњи инциденти „подигли тензије“ међу грађанима српске и албанске националности.

„Док се год буду дешавале ствари попут ове јуче, владаће напета атмосфера. У таквим околностима, увек ће бити оних који ће бацати каменице. Можда ово у Митровици може да буде повод за ново дизање тензија и ексцесе за време обележавања Видовдана. “

Албанци из јужног дела Косовске Митровице организовали су се јуче преко друштвених мрежа и заказали протест код моста на Ибру због изградње „Парка мира“, који је на том мосту подигнут пошто су Срби уклонили раније барикаде. Током протеста у јужном делу Косовске Митровице на ибарском мосту, повређена је 21 особа.

(КиМ Радио)