Игор Бечић: Србија жели да буде поуздан и одговоран партнер НАТО-у

igor-becic-1382733639-386971

БЕОГРАД – Потпредседник Народне скупштине Игор Бечић изјавио је данас да је Србија војно-неутрална држава и да чланство у НАТО-у није њен превасходни циљ.

Он је током разговора са члановима Поткомитета за трансатлантску одбрамбену и безбедносну сарадњу Парламентарне скупштине НАТО-а додао да постоји расположиви простор за унапређење сарадње у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир.

Он је, како се наводи у саопштењу Народне скупштине, истакао да Србија жели да буде поуздан и одговоран партнер и саговорник НАТО-у, у циљу заједничког доприноса очувању мира и стабилности у региону.

„Значајан допринос унапређењу сарадње Републике Србије и НАТО-а ће дати окончање рада на изради индивидуалног Акционог плана партнерства, који представља најинтензивнији облик сарадње кроз Партнерство за мир, а не прејудицира чланство у НАТО-у“, нагласио је он.

Бечић је истакао да је нова Влада опредељена да Република Србија буде фактор стабилности у региону, кроз процес придруживања Европској унији, као и јачањем економске сарадње са земљама чланицама и кандидатима за чланство у ЕУ.

Мурти: Улазак у НАТО искључиво ствар Србије

Шеф делегације Парламентарне скупштине НАТО Свер Мурти пружио је данас у Београду уверавање да не постоји никакав притисак на Србију око уласка у НАТО и да је то искључиво ствар одлуке народа Србије.

Како је саопштено из српског парламента, Мурти је такође изразио подршку Србији на путу ка Европској унији и истакао да НАТО жели да са Србијом одржава блиске односе имајући у виду значај сарадње на одржавању регионалне стабилности.

Чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове спрског парламента и делегација Поткомитета за трансатлантску одбрамбену и безбедносну сарадњу ПС НАТО заложили су се за сарадњу без обзира на став Србије о војној и политичкој неутралности.

Заменик председника одбора Бојан Костреш истакао је потребу проширења сарадње, иако Србија у овом тренутку не тежи уласку у НАТО. Сам пут Србије у Европску унију и питање Косова подразумевају ту сарадњу, оценио је Костреш.

Шеф сталне делегације Скупштине Србије при ПС НАТО Драган Шормаз је истакао да Србија жели да реализује сарадњу са НАТО попут неутралних земаља, чланица ЕУ, као и да Србија посвећује пуну пажњу међународним мировним операцијама.

(Танјуг-Бета)