Дачић се жали да Албанија није Србији упутила ни телеграм саучешћа поводом поплава

dacic-ivica-izdajnik-kosova

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић критиковао је данас Албанију рекавши да се није коректно понела према Србији током недавних поплава.

Током поплава које су погодиле земље региона међу којима је и Србија, било је земаља које нису допринеле стварању духа солидарности и заједништва, рекао је Дачић, а једна од њих је, како је прецизирао, била Албанија.

Солидарност коју су у тој ситуацији исказале европске државе је велики корак унапред, али има и земаља које се нису коректно понеле према Србији, рекао је он.

„Једна од тих земаља је Албанија. То не доприноси регионалном помирењу. Албанија није упутила ни телеграм саучешћа, о помоћи да не говорим. То није добар политички потез“, је Дачић, на 14. економском самиту Републике Србије.
Не прети нам слом система

Први потпредседник владе Ивица Дачић изјавио је данас да Србији, без обзира на висину задужености, „не прети слом система“, али да ће јој свакако, како би остварила значајнији економски раст бити неопходна помоћ из иностранства.

Дачић је новинарима, након што је отворио 14. економски самит Републике Србије, рекао да није проблем износ задужености, већ висина бруто домаћег производа, јер његов раст аутоматски смањује стопу задужености.

„Не мислим да нам прети слом система, али је ситуација таква да нам је стабилизација економских прилика у земљи најважнији задатак. То подразумева финансијску консолидацију, а са друге стране неке подстицајне мере које би довеле до опоравка економије. То наравно није могуће без финансијске подршке из иностранства, а та подршка би управо требало да буде искоришћена за подстицање раста“, рекао је Дачић.

Дачић је, обраћајући се нешто раније учесницима самита, рекао да је разлика између Србије и Грчке то што је Грчку криза можда изненадила, док је Србија је већ навикла на кризе, будући да је у њима у последњих неколико деценија.

Према његовим речима, одговор Владе Србије на кризу не сме да буде само скуп економских мера са краткорочним ефектима, већ, управо како је у експозеу најавио премијер, стварање система и хармонизовање са законодавством ЕУ.

„Важније од кртакорочних ефеката је да ли ћемо успети да донесемо системске законе који ће регулисати кључне области живота“, рекао је Дачић.

Танјуг