Александар Поповић: Власт ствара афере како би прикрила слом државе

aleksandar-popovic-dss-1

Београд — Заменик председника ДСС Александар Поповић оценио да власт ствара афере у јавности како би прикрила чињеницу да се Србија налази пред сломом.

„То потврђју последње смене у полицији. Ако је неки припадник МУП-а криминалац, решење није само у његовој смени већ и у покретању поступка ради утврђвања свих детаља о његовим везама са криминалом“, рекао је он на конференцији за новинаре.

„Годинама се стварају афере, попут оне о прислушкивању председника Николића или саботажи авиона владе Србије а никад нисмо сазнали ко је одговоран за све то нити ко је из државног врха контактирао са Дарком Шарићем“, додао је Поповић.

Он је оценио да је тренутна ситауција у Србији изузетно лоша и да одговорност за то сноси искључиво влада Србије.

„У новембру 2012. године, ДСС је објавио проглас ‘Србија је угрожена’ који је потписало више десетина хиљада грађана и у коме смо упозорили да власти тргују суверенитетом земље. Данашња ситуација је гора него у новембру 2012. године пошто је на делу општи насртај на територијални интегритет Србије, не само на простору Космета“, рекао је Поповић.

Заменик председника ДСС-а је истакао да је „пузајуће“ признање независности Косова од стране власти у Београду довело до уклањања барикада на мосту преко Ибра у Косовској Митровици и демонстрација Албанаца у јужном делу тог града, под слоганом „Или ми, или ви“.

„Најгоре је то што влада Србије није реаговала поводом последњих дешавања у Косовској Митровици. ДСС је увек била опозиција сваком решењу за Косово и Метохију које није утемељено на резолуцији Савета безбедности 1244 и везано за мисију УНМИК. Зато смо увек били против изласка Срба на изборе такозване републике Косово, и кад је на власти у Београду била Демократска странка и данас када су на власти напредњаци“, казао је Поповић и додао да су Срби на Космету препуштени себи.

Према његовим речима, док власт најављује приватизацију ЕПС-а и Телекома, спољни дуг Србије расте, а буџетски дефицит и стопа незапослености су повећани у односу на 2012. годину.

„Увек смо се противили приватизацији тих предузећа. Имајући у виду чињеницу да јавност још увек није упозната са детаљима уговора са Етихадом о приватизацији Јата, данас оправдано страхујемо да ће и ЕПС и Телеком бити приватизовани на нетранспарентан начин“, рекао је Поповић.

Коментаришући предлог Марка Јакшића да кандидат за председника ДСС-а на предстојећој страначкој скупштини буде Слободан Самарџић, Поповић је истакао да је питање лидера партије од „другоразредног значаја“.

„Ми смо се у ДСС-у окупили око политике а не појединца. Постоји утврђена процедура, по којој сваки општински одбор може предложити кандидата за председника странке. Јакшић је заиста предложио Слободана Самарџића а о будућем председнику ДСС-а, одлучићемо на скупштини у октобру“, казао је Поповић.

(Бета)