Америка опрашта шиптарима Жуту кућу

trgovina organima

Приштинска телевизија Клан Косова објавила је да Специјални истражни тим на челу са америчким тужиоцем Клинтом Вилијамсоном није нашао доказе о трговини органима на Косову током рата 1999. године. Како тврди ова телевизија блиска косовском премијеру Хашиму Тачију, извештај треба да буде објављен за два месеца и у њему ће бити одбачени наводи специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини органима отетих Срба и других неалбанаца.

– Не могу да кажем да је за нас ово изненађујуће, иако смо потајно гајили наду да ће се можда ипак овога пута међународна заједница потрудити да ради непристрасно и у складу са доказима, правдом и истином. Али, као што се дешавало кроз цео претходни временски период, они су у потпуности на страни екстремиста и сецесиониста на Косову и Метохији, са циљем оправдања злочина који су се десили над Србима и правдања самозване државе Косово која је на тим злочинима настала. Верујте ми, тешко ми је да говорим, толико сам огорчена, тужна и очајна. Иако сам се трудила да реално сагледам ствари, потајно сам се надала да ће овога пута истрага бити професионална и непристрасна – коментарише за „Вести“ Наташа Шћепановић, председница Удружења страдалих на Косову и Метохији у периоду 1998-2000. године.

Позивајући се на добро обавештене изворе, поменута телевизија је јавила да ће извештај специјалног међународног истражног тима бити одложен за два месеца, иако је претходно било планирано да буде објављен у јуну.

 

Ни потврда ни деманти

Портпарол тужиоца Вилијамсона Жоао Соуза рекао је агенцији Бета да не може да коментарише истрагу која је у току, као ни медијске спекулације.
– Не желимо да прејудицирамо резултат истраге, резултати ће бити објављени – кратко је навео Соуза.

Према међународним изворима, Вилијамсон ће после представљања извештаја напустити место шефа Специјалног тима, а на његово место ће доћи такође Американац. Нови тужилац ће потом сузити истрагу само на 12 случајева ратних злочина о којима је екипа на челу са Вилијамсоном пронашла доказе да су се догодили после 12. јуна 1999. године.

Ради се о индивидуалним злочинима иза којих не стоји организована криминална група. Уколико се испостави да су ова сазнања тачна, оствариће се најцрње слутње да и после извештаја Дика Мартија о злогласној Жутој кући, где су отетим Србима вадили органе зарад даље продаје, злочинци за овај гнусни злочин неће одговарати.

– Чим се оволико дуго чекало на крај истраге, а при том нисмо имали ниједну информацију докле се стигло, то је указивало да истрагу неко контролише и да се желе заштити људе на власти у Приштини, бивши командни кадар терористичке ОВК – додаје Наташа Шћепановић.

Ј. Арсеновић – Вести