ВИДЕО: Ово је најмоћније руско оружје икада

satana

Руски медији преносе да у историји човјечанства није постојало толико моћно оружје, а то је Сатана – руска интерконтинентална балистичка ракета.

Руски предсједник Владимир Путин наредио је изненадне војне вежбе како би се утврдила војна спремност руске војске. Планирано је да на њима учествује 65.000 војника, 5.500 војних возила, 180 авиона и 60 хеликоптера, преноси агенција Интерфакс.

Најприје ће се провјеравати спремност трупа за тренутни одлазак на борбену мисију. Након тога, почеће тактички и стрељачки тренинзи, преносе Новости.

Русија се, када је оружје у питању, попут САД, ослања на тзв. нуклеарну тријаду, састављена од стратешких бомбардера, интерконтиненталних балистичких пројектила и балистичких пројектила који се испаљују из подморница.

Један од пројектила посебно занимљив јавности је Сатана. Руски медији преносе да у историји човјечанства није постојало толико моћно оружје. Сатана – руска интерконтинентална балистичка ракета, заправо се зове Р-36М2 Војвода.

Име Сатана дао јој је НАТО који је назива “СС-18 Сатан” ИИИ. Да би се разумјело колико је ова бомба разорна, упоредили су је с нуклеарном бомбом баченом на Хирошиму.

Бомба бачена на Хирошиму имала је снагу од 15 килотона, а њена експлозија убила је 70.000 људи. Једна ракета Р – 36М2 носи до 10 бојевих блокова од којих сваки има снагу од 750 кт. Сатана је тешка чак 209 тона, врло је прецизна и, како тврде руски медији, може да допре до америчких ракетних силоса.

Такође, Русија већ развија Сатаниног насљедника – Сармат, који би требало да постане дио нуклеарне тријаде најраније 2018. године.

Што се преостала два дијела тријаде тиче, са руских подморница пријете, између осталих, балистички пројектили Р-29РМУ2 Лајнер. Скоро 40 тона тешка “чудовишта” могу да носе 12 нуклеарних глава. Они су тек однедавно дио нуклеарног арсенала Русије. Од ваздушних снага ту су легендарни тупољеви – суперсонични ТУ-22М и Ту-160 и стратешки бомбардер дугог домета, Ту-95.

ЦДМ.МЕ