Снаге самоодбране Луганска уништиле колону украјинских оклопних возила; Са украјинске стране отворена ватра на прелаз Гуково; Владимир Путин апеловао на зараћене стране у Украјини да седну за преговарачки сто; Порошенко – Постоји план А, али и план Б

garda

20.30 – У Доњецкој области приликом проласка воза „Руских железница“ дигнута је у ваздух пруга. Четрнаест вагона је искочило из шина, саопштила је руска компанија. Машиновођа и други чланови посаде нису повређени, истрага је у току.

20.20 – Код Луганска уништена колона украјинских оклопних возила

Снаге самоодбране уништиле су колону оклопних возила украјинских војних снага код Луганска, саопштио је представник прес-службе самоопроглашене Луганске народне републике.

У рејону насеља Меловое на граници са Русијом снаге самоодбране, делујући независно од власти Луганске народне републике, уништиле су колону украјинских оклопих возила рекао је он.

Према његовим речима у сукобу између самоодбране и војних снага спаљена су два тенка украјинске војске. Самоодбрана је запленила неколико јединица оклопних возила.

Нема података о настрадалима и повређенима ни са једне стране.

18.55 – Руски председник Владимир Путин поздравља информацију о покретању прелиминарних контаката лидера друштвеног покрета Украјински избор Виктора Медведчука у Доњецку и Луганску. Ово је саопштио прес-секретар шефа руске државе Дмитриј Песков.

Он је нагласио да Медведчук подржава идеју федерализације Украјине. „Истовремено он је цењен у Кијеву, а познају га и на Западу“, рекао је Песков.

18.05 – Ванредно стање због избегличког таласа из Украјине уведено је у 31 од 55 општина Ростовске области, изјавили су у влади региона.

17.25 – Резерве воде у Доњецку довољне су само за наредна два дана. Град је на граници хуманитарне катастрофе, систем водоснабдевања је уништен, украјинска војска не дозвољава његово обнављање, а на екипе за отклањање кварова се пуца. Међу њима има погинулих, објављено је данас на сајту Олега Царјова.

16:32 Петнаест украјинских граничара тражило азил у Русији

Петнаест украјинских граничара који су се у ноћи између петка и суботе сакрили на руској територији одлучили су да остану у Русији, рекао је за РИА Новости извор у органима реда Ростовске области.

Више од 80 украјинских граничара је те ноћи прешло прелаз Изварино-Доњецк, бежећи од окршаја са снагама самоодбране, двоје људи је рањено.

Петнаест украјинских граничара је тражило азил у Русији, јер, како су објаснили, стрепе да ће им се националисти Десног сектора светити.

15:52 Национална гарда Украјине гранатира село поред границе

Национална гарда Украјине гранатира село Ананијевка у непосредној близини границе са Русијом, кажу у прес служби Луганске народне републике.Засад нема информација о жртвама.

Снаге самоодбране већ више пута саопштавају о нападима украјинских снага. 21. јуна је војска гранатирала Александровско-Невски храм у Славјанску.

У петак је председник Украјине Петар Порошенко наредио свим јединицама прекид ватре на недељу дана. Он је такође представио мировни план. Самоодбрана не верује Порошенку и спрема се да пружи отпор.

15:22 OУН: Помоћ украјинским избеглицама у Русији савршено организована

Шаторски камп у Ростовској области за избеглице из Украјине је „савршено организован“, изјавио је представник Управе Врховног комесара ОУН у Русији за избеглице Баиса Вак Воја.

Према његовим речима, за 22 године рада у УН он први пут види да је једна држава преузела на себе сву одговорност да би обезбедила избеглице свим потребним, укључујући доступ интернету и дељење СИМ картица.

Представник ОУН је нагласио да је све урађено без помоћи међународних организација.

15:12 Министри ЕУ сутра о Украјини

Шефови дипломатија земаља чланица Европске уније окупиће се сутра на дводневном заседању у Луксембургу, а главна тема састанка опет ће бити односи са Украјином и Русијом.

Из Брисела је најављено да ће током првог дана састанка министарског савета у разговорима учествовати новоизабрани министар спољних послова Украјине Павло Климкин који ће европске колеге информисати о развоју догадјаја у тој земљи.

15:02 Путин Меркеловој: Порошенкове намере се морају потврдити прекидом ватре

Председник Русије Владимир Путин је у целини подржао одлуку Петра Порошенка да реализује план којим ће се криза у Украјини регулисати на миран начин, али уједно нагласио да те намере морају да буду потврђене правим прекидом ватра.

Владимир Путин је то рекао за време телефонског разговора са канцеларом Немачке Ангелом Меркел и председником Француске Франсоа Оландом, кажу у Кремљу.

Синоћ су у председничкој администрацији изјавили да Путин позива све зараћене стране у Украјини да прекину сукоб. Путин је рекао да мировни план Петра Порошенка не може бити реализован без предузимања практичних корака за почетак преговора.

Француски председник Франсоа Оланд и немачка канцеларка Ангела Меркел затражли су од руског председника Владимира Путина да позове на наставак преговора у Украјини и апелује на све стране да обуставе сукобе. То је саопштено из Оландове канцеларије после новог телефонског разговора троје лидера.

14:02 Лавров и Кери разговарли о плану Порошенка

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Џон Кери разговарали су преко телефона о мировном плану председника Украјине Петра Порошенка. Разговор је обављен на иницијативу америчке стране.

Лавров је нагласио да је деескалација унутарукрајинске кризе немогућа без потпуног прекида војних акција и договарања трајног а не привременог примирја.

Руски министар је такође рекао да Кијев мора одустати од ултиматума и успоставити равноправни дијалог са представнцима Луганска и Доњецка.

13:31 Са украјинске стране отворена ватра на прелаз Гуково

Гранични прелаз Гуково у Ростовској области је затворен пошто је са украјинске стране отворена ватра, саопштио је представник обласне граничне управе Федералне службе безбедности Русије Василиј Малаев.

Други прелази, Кујбишево и Новошахтинск, су након краћег прекида рада поново отворени.

Новошахтинск је гранатиран у петак. Оштећена су здања и повређен је један цариник.

13:12 Екстремисти демолирали одељење Сбербанке у Кијеву

Екстремисти су демолирали одељење Сбербанке у Кијеву, јављају украјински медији. Маскирани људи су разбијали стакла камењем и бацали пиротехничка средства. У здање нису ушли.

Претходно се неколико стотина екстремиста са украјинским заставама окупило испред Кијево-Печерске лавре, извикивало националистичке пароле. На повратку са те акције су разбијени излози руске банке.

13:02 Федерална миграциона служба Русије: Хуманитарна катастрофа на југоистоку Украјине

Хуманитарна катастрофа на југоистоку Украјине сваким даном је све већа, изјавио је заменик директора Федералне миграционе службе Руске Федерације Анатолиј Кузњецов на седници радне групе владине комисије за ванредне ситуације.

Он је саопштио да на територијама Русије поред границе са Украјином сада има више од 18 хиљада Украјинаца, више од две хиљаде је прешло у друге регионе. Статус избеглица има 250 људи. „Људи беже од рата. Неко очекује промене и нада се да ће се вратити, неко одлучује да остане“, – рекао је Кузњецов.

Федерална миграциона служба решава питање промене квота за привремени боравак у регионима у којима се налазе избеглице.

12:32 Сергеј Наришкин: Фашизам поново долази до изражаја близу граница Русије и Белорусије – у Украјини

Пред седник Државне думе Русије Сергеј Наришкин је изразио жаљење јер фашизам поново долази до изражаја веома близу граница Русије и Белорусије – у Украјини.

Он је то изјавио на комеморацији у Брестовској тврђави поводом Дана сећања и туге – 22. јуна.

Наришкин је рекао да у XXI веку људи гину, бранећи своје градове и села, и додао „фашизам неће проћи“!

Руски политичар је нагласио да гранични прелаз Брест заузима важно месту у низу градова-хероја, јер је тамо пре 73 године почео Велики отаџбински рат, и Брестовска тврђава је примила први ударац фашистичких агресора, задржавши офанзиву.

У церемонији су учествовали ветерани рата који су допутовал “Возом сећања“ из Москве.

11:52 Путин: Русија под ватром са територије Украјине

Територија Русије је била гађана са украјинске стране у ноћ на 22. јун, изјавио је председник Руске Федерације Владимир Путин после полагања венца испред Вечне ватре, на споменик Незнаном јунаку у Москви поводом Дана сећања и туге.

„Војни сукоби и даље трају. Не могу са сигурношћу да кажем ко је за то (напад на територију Русије) одговоран. Да ли регуларна армија, или такозвани оружани одреди неких десничарских снага. Али то се догађа“, – рекао је председник државе.

Путин је апеловао да се ратни сукоб прекине и нагласио да сматра важним да се у Украјини успостави дијалог између свих страна у конфликту, да се нађе компромис који би одговарао свим странама, и да људи који живе на југоистоку осете да су део те државе“.

„То је формула успеха“, – нагласио је председник.

09:52 Порошенко: Постоји план А, али и план Б

Председник Украјине Петар Порошенко је изјавио да постоји и алтернатива мировном плану за југоисток земље, објављено је на сајту шефа државе.

„Основни је мировни план. То је наш план А. Али они који рачунају да ће мировне преговоре искористити само да би добили на времену, да би прегруписали снаге, морају знати да имамо и детаљни план Б. Сада о њему нећу говорити, јер верујем да ће наш мировни план уродити плодом“, – нагласио је Порошенко.

Украјински председник Петро Порошенко обећао је да ће дозволити слободну употребу руског језика локалним заједницама у украјинском региону Донбас, јавила је данас руска новинска агенција Итар Тасс.
Децентрализација власти предвиђа проширење права региона по питањима историјског памћења, културне традиције и језика. Локалне заједнице у Донбасу имаће пуно право на слободну употребу руског (језика) заједно са државним језиком – рекао је Порошенко у обраћању грађанима Украјине, саопштио је касно синоћ кабинет украјинског председника.

Председник је најавио да планира да, ускоро, поднесе закон о амнестији украјинском парламенту.

– У данима који долазе, Врховној Ради биће понуђено да донесе закон о забрани кривичног гоњења оних припадника илегалних оружаних група који нису убијали мирољубиве цивиле и украјинске војнике и који су се сагласили да брзо положе оружје – рекао је Порошенко, наводи се у саопштењу.

09:42 Русија обавестила ОЕБС о провери борбене готовости

Русија је обавестила земље из Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) о одржавању изненадне комплексне провере јединица Централног војног округа, команди Ваздушно-десантних снага и Војнотранспортне авијације, саопштила је данас прес служба руског Министарства одбране, наводећи и да је војска почела дислокацију у предвиђене области.

У складу са наређењем председника Русије и врховног команданта Оружаних снага Владимира Путина, од јуче ујутро снаге тог округа, налазе се у пуној борбеној готовости, подсећају руски медији.

“У оквиру провере борбене готовости војске (снага) стационираних на територији Централног војног округа, формације и војне јединице почеле су обимно измештање у предвиђене рејоне”, наведено је у саопштењу Министарства које је пренела агенција РИА Новости.

Итар-Тасс наводи да ће провером бити обухваћено висе од 65.000 припадника састава војске тог округа који обухвата јединице стациониране у Поволжју, Сибиру и на Уралу и приближно 5.500 комада наоружања и технике – до 720 тенкова, до 950 борберних оклопних возила, приближно 600 комада артиљеријског оруђа и вишецевних ракетних бацача, 180 авиона и око 60 хеликоптера, од којих 40 борбених.

У складу са Бечким документом од 2011. године, током различитих фаза провере у активностима неће непосредно бити ангазовано више од 38.000 припадника копнених и Ваздушно-десантних снага, наводи руска државна агенција.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу јуче је саопштио да ће провера бити спроведена од 21. до 28. јуна, а да ће у оквиру ње 98. ваздушно-десантна дивизија бити пребачена из Иванова у Ццељабинску област на удаљености 1.500 километара, где ће бити изведен ваздушни десант на полигону Ццебаркул.

Према речима министра, председник Русије поставио је задатак да се у току првих 24 сата провере временски нормативи и способност војске за испуњавање активности успостављених за тај ниво борбене готовости, а даље ће војска бити на полигонима где ће одржавати вежбе.

На састанку руководећег састава Министарства одбране начелник Генералштаба Валериј Герасимов саопштио је да ће војска вежбати на полигонима у Самарској, Кемеровској и Чељабинској области.

Према речима министра одбране, враћање војске у места сталног стационирања треба завршити до 1. јула.

09:32 Санкције Канаде за још 11 држављана Русије и Украјине

Како је објављено на сајту премијера Стивена Харпера, Канада уводи санкције за још 11 држављана Русије и Украјине.

Политичар наводи да су лица која су попунила црну листу одговорна за непоштовање украјинског суверенитета и територијалног интегритета Украјине и обећава да ће се наставити са притиском.

Званична црна листа засад није објављена.

08:52 Путин апеловао на зараћене стране у Украјини да седну за преговарачки сто

Владимир Путин подржава одлуку председника Петра Порошенка о прекиду ватре на југоистоку Украјине и најављене конкретне кораке за регулисање конфликта на миран начин.

Уједно председник Руске Федерације обраћа пажњу на то да предложени план без практичних корака није остварљив и реалан.

Путин сматра да мировни план Порошенка не сме имати карактер ултиматума. Могућност која се нуди прекидом оружаних сукоба мора бити искориштена за почетак конструктивних преговора и постизање политичких компромиса међу сукобљених странама на истоку Украјине.

08:02 Бан Ки Мун подржао мировни план Порошенка

Генерални секретар Организације уједињених нација Бан Ки Мун је у телефонским разговором са председником Украјине подржао мировни план за регулисање конфликта на југоистоку земље и договорио се о новом партнерству између Украјине и ОУН.

Бан Ки Мун је нагласио важност дела плана као што је тампон зона од десет километара на украјинско-руској граници.

07:06 Буркхалтер подржао Порошенков мировни план

Председавајући ОЕБС Дидије Буркхалтер подржао је мировни план председника Украјине Петра Порошенка.

Буркхалтер је, у телефонском разговору са Порошенком, изразио подршку за мировну иницијативу украјинског председника с циљем смиривања ситуације у регионима Доњецка и Луганска, а посебно је поздравио одлуку о обустави ватре, пренела је агенција Итар-тасс.

Председавајући ОЕБС позвао је Порошенка на конференцију те организације у Бечу 24. јуна.

Порошенко је одредио министра спољних послова Павела Климкина да присуствује конференцији.

У телефонском разговору је Порошенко истакао да је потребно ефикасно надзирање обуставе ватре и предложио је да инспектори ОЕБС буду распоређени на више од 100 барикада.

(Глас Русије-Танјуг-НСПМ)