Тужилац: Немам ништа против да Шешељ изађе, али…

hag

ХАГ – Тужилац не сматра да постоје аргументи у прилог пуштања Војислава Шешеља на привремену слободу, мада се таквој евентуалној одлуци ни не противи, с тим да тражи да се утврде мере којима ће се осигурати да оптужени током боравка у Србији не угрожава жртве и сведоке, као и да ће се вратити у Хаг кад му буде наложено, пише агенција Сенсе.

У одговору на позив Претресног већа да се изјасни да ли Војислав Шешељ треба да буде пуштен на слободу до изрицања првостепене пресуде, тужилац није изричито заузео став ни за ни против такве могућности.

Судије су, подсетимо, тражиле да се стране у поступку одреде према могућности да оптужени лидер српских радикала изрицање првостепене пресуде дочека у Србији, упркос томе што он сам такав захтев никада није упутио.

У данас достављеном кратком поднеску тужиоци подсећају на извештај Секретаријата по којем останак оптуженог у притвору „није у супротности“ са медицинским третманом његових здравствених проблема. Другим речима, да сву потребну медицинску негу може добити и у трибуналовој Притворској јединици. Осим тога, „попис активности“ које током могућег боравка у Србији Шешељ намерава да предузме по тужиоцу указује „да је његово здравствено стање добро“, наводи агенција Сенсе.

Оптужени је, наиме, у свом одговору на позив већа да се изјасни о евентуалном пуштању на привремену слободу навео да планира да учествује на јавним скуповима, даје интервјуе медијима и гостује у ТВ емисијама, макар би то било у супротности са налогом већа о условима његовог боравка у Србији. У одговору је навео и да се неће периодично јављати полицији, нити, ако тако буде наложено, носити сигурносне „огрлице, наруквице и наногице“ које се користе за спречавање бекства. Једина мера коју би, каже, испоштовао је она која предвиђа да неће напустити територију Републике Србије.

У тужиочевом поднеску се, даље, наводи да Претресно веће треба да предузме све кораке да првостепена пресуда лидеру српских радикала по оптужници за злочине у Хрватској, Војводини и БиХ буде изречена „што је пре могуће“. Подсећа се уједно и на недавни закључак Жалбеног већа да оптужени није показао да дужина процеса, укључујући и трајање притвора од 11 година, утичу на његова процесна права.

Буде ли Претресно веће ипак одлучило да Шешеља пусти на привремену слободу до изрицања пресуде, морају се, по тужиоцу, поставити такви услови који ће обезбедити да он „не угрози жртве, сведоке и друга лица“, као и да се осигура његов повратак у Хаг када веће то буде наложило.

Одлука већа се очекује у догледно време.

Извор: Сенсе агенција