Патријарх Иринеј: Папина посета Србији била би корисна

irinej_papaБеоград – Патријарх српски Иринеј је поводом полемика у домаћој јавности о томе да ли би папа Бенедикт XVI требало да дође 2013. године у Србију на прославу 17 векова Миланског едикта у Нишу, рекао да он лично мисли да би та посета била корисна и „не би нам ништа сметала“.

„Папа треба да дође у Србију, то је моје лично мишљење. Иако има разлога за одлагање његове посете, било би добро да дође до сусрета и дијалога две цркве. Ја верујем да ће једног дана до тога и доћи“, рекао је патријарх српски.

Међутим, додао је патријарх Иринеј, постоје и друга мишљења и Сабор СПЦ је одлучио да на прославу позове престонице православних цркава, а и друге цркве, па и католичку, да пошаљу своје представнике на највишем нивоу.

Патријарх је указао и на неке разлоге зашто у овом тренутку папа није добродошао у Србију, наводећи да је, нажалост, историја Другог светског рата и недавних ратова на тлу бивше Југославије, створила „једно велико нерасположење према нашој браћи са запада“.

„Многи у тим догађајима и нашим невољама виде присуство Римокатоличке цркве, тако да је можда целисходније да тај позив не буде упућен овом приликом, а како ће то бити убудуће видећемо“, рекао је патријарх Иринеј.

Поводом платформе државног врха за решење питања Косова и Метохије, патријарх је рекао да је понуђен најбољи начин за решавање косовског проблема и подржао дијалог премијера Србије Ивице Дачића и косовског премијера Хашима Тачија, истакавши да се сваки проблем мора решавати дијалогом. Патријер Иринеј сматра да политика „и Европа и Косово“ није немогућа, али је упозорио да „уколико неко од Србије тражи да се одрекне Косова да бисмо били део европске заједнице, онда је то превисока цена коју не можемо да платимо“.

Српски патријарх сматра да се детаљи Платформе за Косово могу мењати, али да је суштина добра.

„Платформа је крупан и важан корак. Могло се до ње доћи и пар година раније, али никад није касно“, рекао је поглавар Српске православне цркве.

Он је подржао дијалог Дачића и Тачија, оценивши да – „сваки проблем се мора решавати дијалогом“.

„И од овог дијалога очекујем праведно решење. За цркву је недопустиво да се између Србије и Косова прави било каква граница“, наглласио је патријарх Иринеј.

„Ми смо део Европе и ту нема дилеме“, рекао је патријарх, подсетивши да је наша историја и култура део европске историје и културе и „Србија је де факто у Европи“.

Патријарх Иринеј је рекао да „сигурно нико не жели да буде изван Европе и знамо колико Европа значи за нас, као што делимимично и ми нешто значимо за Европу“.

„Али, ако је у питању Европа или Косово и Метохија, онда ту код нас нема дилеме. Ако треба да жртвујемо Косово и Метохију и све оно што се на Косову налази да би смо постали чланови Европске заједнице, онда је то превисока цена коју ниједан нормалан народ не може да прихвати“, подвукао је патријарх Иринеј.

ТАНЈУГ