Шиптари протестују у јужном делу Митровице због „парка мира“ на мосту

most km protest

ПРИШТИНА – Полиција Косова, Еулекс и Кфор обезбеђиваће протест који ће бити организован у јужном делу Митровице због изградње Парка мира у северном делу тог града, наводи се у заједничком саопштењу тих институција.

У саопштењу се истиче да таква одлука има за циљ да се „дозволи грађанима да кроз легитимни протест изразе свој став, на миран и демократски начин”.

Додаје се да ће косовска полиција бити прва која ће реаговати, а да ће у случају потребе, уследити реакција припадника полиције Еулекса док ће последњи у реговању бити припадници међународних мировних снага.

„Полиција Косова, Еулекс и Кфор ће се одлучно понашати како би се омогучило демонстрантима да се понашају сигурно и демократски”, пише у саопштењу.

Повод за организовање протеста је постављање бетонских жардињера на средини главног моста преко Ибра, што су српски званичници из северног дела Митровице назвали изградњом „Парка мира”.

Протест у јужном делу Митровице почеће у 15 часова.

Такозвани градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири изјавио је да је стрпљењу дошао крај и да нова барикада на мосту на Ибру у виду парка, одмах мора да се уклони, преноси радио Контакт плус.

На мосту се примећују појачане снаге полиције Косова из јужне и северне полицијске станице.

(Бета)