Хрвати хитно о ћирилици: О референдуму пре летње паузе Сабора

ћирилица-хр1-420x225

Хрватски Сабор би пре летње паузе могао од Уставног суда да затражи оцену уставности референдумског питања о ћирилици. Фото: Поруке Србима, први стихови усташке песме…

Иницијативу је покренуо штаб за одбрану хрватског Вуковара, десничарска организација која се бори против употребе ћирилице у Хрватској.

Та организација је Сабору још у децембру прошле године предала, како су навели, више од 650 хиљада потписа за расписивање референдума на којем би грађани одлучивали да ли су за то да право на равноправну службену употребу свог језика и писма мањине имају у срединама у којима чине више од 50 посто, уместо једне трећине укупног становништва, што је сада случај.

Чим добије податке од Владе да ли је прикупљен довољан број потписа за расписивање референдума, Одбор за Устав ће размотрити тај допис. Лично ћу се, уз претпоставку да је прикупљен довољан број потписа, заложити да се Сабору предложи да од Уставног суда затражи оцену уставности предложеног референдумског питања„, рекао је за агенцију Хина председник Одбора Пеђа Грбин.

тесла милутин надрогбни

Смета ли Хрватима овај натпис на споменику из Лике потшто воле да се бусају Николом, сином овог правослованог свештеника?

Министар управе Арсен Баук потврдио је да су потписи на референдумску иницијативу о двојезичности већ проверени, а очекује да ће о томе свој закључак Влада донети на седници за две недеље.

Објашњавајући зашто је провера потписа трајала тако дуго, с обзиром да ју је Одбор за Устав затражио још почетком априла, Баук је објаснио да је Агенција за подршку информационим системима (АПИС) имала друге приоритете.

вуковар табла

Разбијање двојезичне табле у Вуковару

У међувремену су се одржали избори за Европски парламент, на којима су први пут право гласа имали и грађани без хрватског држављанства, прецизирао је он.

Чим су завршили тај посао, у АПИС-у су приступили провери потписа на референдумској иницијативи и тај посао су завршили релативно брзо„, рекао је Баук.

Вуковарски штаб је, иначе, осим по тражењу референдума о ћирилици познат и по организовању протеста од септембра прошле године у Вуковару, на којима је почело насилно скидање и уништавање двојезичних табли са зграда државних институција.

Хрватска Влада најавила је својевремено уставне промене тако да референдумска питања, која ограничавају права мањина, не би била дозвољена.

Танјуг, Магацин.орг