Врата пакла на Земљи заиста постоје (ВИДЕО)

Vrata-pakla-2_620x0

“Врата пакла“, изгледа, нису само легенда већ заиста постоје. Велика пламтећа јама која гори више од 40 година налази се у Туркменистану. Иако изгледа застрашујуће, турменистанске власти се надају да ће успети да искористе ову знаменитост као улазницу у свет туризма, јавља Дејли мејл.

– Одузима вам дах. Одмах вам дође да се помолите – каже Гозел Јакулијева(34), која је дошла да види ову знаменитост.

Пламтећи кратер налази се у срцу пустиње Каракорум, једне од највећих на свету. Становништво каже да, када га видите, одмах помислите на своје грехе.

До јаме у којој сагорева природни гас нема путоказа, али све који су заинтересовани да је виде водичи могу да одведу до тог места. Упркос очигледној опасности, јама није ограђена, па љубитељи екстремних узбуђења могу да завире преко саме ивице. Иако је поглед очаравајући и застрашујући истовремено, опасно је прилазити близу јер се песак на рубовима понекад урушава.

Пламен се пробија кроз бочне стране кратера, а врелина и урлик ватрене стихије леде крв у жилама. Иако се температуре у овом подручју лети пењу на преко 50 степени Целзијусових, а зими падају на -20, јама не престаје да гори. Сам феномен представља резултат погрешне рачунице совјетских научника.

– Совјетски геолози почели су на овом месту да буше тражећи гас 1971. Међутим, опрема за бушење им је изненада пропала кроз дубоку провалију која се ту формирала. Бојећи се да би из кратера могао извирати отрован гас, научници су одлучили да га запале, мислећи да ће гас брзо да сагори и да ће пламен након тога замрети. То се, међутим, све до сад није догодило – објашњава туркменистански геолог Анатолиј Бушмакин.

Новости онлине