Владика Артемије на седници Месног одбора Свесрпске народне организације „СРБИ НА ОКУП!“ у Новом Саду

???????????????????????????????

На седници Месног одбора одржаној је 29.3.2014. године са почетком у 1730 сати у Руменци било је присутно 23 члана МО, као и гости, преосвећени владика Артемије и јерођакон Дамјан.

Након молитве протосинђел Максим је пожелео добродошлицу владици Артемију у име свих чланова Месног одбора и парохијана и замолио га да се обрати присутнима.

Владика Артемије се обратио следећим речима: „Радује ме да има Срба на овим просторима и да се они окупљају у доброј намери са надом у милост и помоћ Божју. Нека Бог да снаге свакоме да будемо и останемо оно што јесмо и што треба да будемо, што баш наш блаженопочивши патријарх Павле рече, „да будемо људи“ и да останемо неукаљани. Добро је да се окупљамо у већем броју, нарочито у току поста, и да постом, молитвом, покајањем, исповешћу, причешћем припремамо себе за сусрет са Васкрслим Господом и за наше васкрсење. А ми, Срби, док смо на Земљи, треба да се трудимо да останемо верни Богу и светосавском путу, који нас поучава како треба да живимо у овоме животу ради живота вечнога, да нас не заведу разне философије, екуменизми, странпутице. Нека да Господ да тако и буде.“

Затим је, на предлог протосинђела Максима, председник МО, Милорад Цвејић, упознао владику са политичком ситуацијом у северној Србији актуелним проблемима са којима се сусрећемо на овим просторима, стављајући акценат на све масовније тражење мађарског држављанства, до овог тренутка издато је 100.000 мађарских пасоша држављанима Републике Србије, од којих је 1/3 Срба, што у некој перспективи може изазвати несагледиве последице по државу Србију и србски народ, у смислу захтева Републике Мађарске да анектира део територије државе Србије под изговором да ту живе њихови држављани. Додао је да, ако имамо у виду да већ 25 година постоје недвосмислене, отворене тежње одређених политичких кругова да прогласе „Републику Војводину“ и одцепе је од матичне државе, Србије, да бисмо на неки начин упозорили становништво северне Србије на овај проблем штампали смо летак којим их обавештавамо и о могућим последицама. Такође је нагласио да овде постоји одређена сличност са отцепљењем Косова и Метохије, пошто, као и Шиптари на Космету, овдашњи сепаратисти обележавају Дан заставе Војводине, имају Статут, канцеларију у Бриселу, што све увелико штети држави Србији и србском народу.

Затим је владика упитао шта ови Срби добијају од те, назови, друге државе тиме што узимају њено држављанство, на шта је председник одговорио да добијају несметану миграцију по целој ЕУ, радне дозволе и лагоднији живот, не придајући важност губљењу сопственог идентитета.  Владика је истакао да ће то кад-тад бити злоупотребљено од стране друге државе и да не би смело да се догађа да због неких олакшица ми жртвујемо оно што никад не бисмо смели да жртвујемо.

Пре молитве на крају састанка, владика Артемије је изразио своје задовољство  што је присуствовао, видео, упознао браћу и сестре овог Месног одбора, као и што је чуо о проблемима са којима се, на жалост, они сусрећу и додао: „Господ не очекује од нас више него што можемо, али ни мање.“

председник МО, Милорад Цвејић

IMG_0958 IMG_0959 IMG_0960