Дејмон Вилсон: Црна Гора одрадила „домаћи задатак“ за позивницу у НАТО

nato crna gora1

Подгорица — Потпредседник Атлантског савета из Вашингтона Дејмон Вилсон оценио је да је Црна Гора прешла велики пут и да је одрадила „домаћи задатак“ за позивницу у НАТО.

Вилсон сматра да је Црна Гора спремна за чланство и наглашава да Алијанса то „мора да препозна“.

Према његовим сазнањима, још није донета одлука да ли ће на септембарском Самиту у Велсу Црна Гора и добити позив за НАТО, али каже да у овом тренутку постоји јак аргумент да Алијанса настави са проширењем.

„Да бисмо имали стабилан Исток Европе, морамо имати консолидован Југ. Сада, када је Украјина у оваквој ситуацији, НАТО мора посебну пажњу да посвети Балкану, јер је то подручје још рањиво. У Вашингтону је у току отворена расправа о томе да ли је ово право време за саму Алијансу да настави да се проширује. Ја верујем да јесте“, наводи Вилсон у интервјуу „Побједи“.

Говорећи о томе да ли је Црна Гора испунила све обавезе за чланство у НАТО-у, високи званичник Атлантског савета истиче да Црна Гора одрадила неопходно.

„Али, добијање позивнице не значи да се престаје са реформама, то чак значи још више посла и још интензивније напоре. Црној Гори предстоје и обавезе које се односе на реформе владавине права на путу ка ЕУ. Мислим да је домаћи задатак за позивницу одрађен. Савезници морају да препознају прогрес Црне Горе“, поручио је Вилсон.

(Танјуг)