Такозвана председница не зна који члан ткзв. устава да примени да би се формирала ткзв. влада

Atifete-Jahjaga

Такозвана косовска преседница данас се званично обратила уставном суду и затражила разјашњење два члана ткзв. косовског устава која се тичу тога ко би требало да буде мандатар за формирање ткзв. владе.

Јахјага, не чекајућу званичну верификацију резултата избора, одлучила се да се обрати ткзв. уставном суду са захтевом да објасни право које се тиче њене одговорности, односно одлуке коме да повери мандат за састав ткзв. владе, јављају косовски медији.

Захтев је упућен, како се наводи, са циљем појашњења уставног деловања ткзв. косовске преседнице у вези са чланом 84 тачка 14 и члан 95, што би Јахјаги омогућило да предузме потребне радње.

Према незваничним резултатима, највише гласова на изборима добила је ДПК актуелног ткзв. премијера Хашима Тачија, али су опозиционе ДСК Исе Мустафе, Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја и Иницијатива за Косово Фатмира Лимаја постигле договор о формирању скупштинске већине, уз подршку у ткзв. парламенту покрета Самоопредељење.

Такозвана косовска председница, каже се у саопштењу, сматра да захтевом о процени два члана устава обезбеђује кредибилан и праведан процес који ће гарантовати демократско функционисање институција.

Захтев за процену сагласност два члана ткзв. устава упућен уставном суду не уплиће се у рад ЦИК-а у правцу окончања изборног процеса, каже се у саопштењу.

Члан 84 тачка 14, у овлашћењима ткзв. председнице, каже да одређује мандатара за формирање ткзв. владе након предлога политичке партије или коалиције која има већину у ткзв. скупштину.

Члан 95 о формирању владе каже, поред осталог, да након избора, ткзв. председница предлаже ткзв. скупштини кандидата за ткзв. премијера у консултацији са партијом или коалицијом која је добила потребну већину у ткзв. скупштину да формира ткзв. владу.

Кандидат за ткзв. премијера, како се наводи, не касније од 15 дана од дана именовања представља састав ткзв. влада пред ткзв. скупштином, а влада се сматра формираном ако добија већину гласова свих ткзв. посланика.

„Ако предложени састав ткзв. владе не добија већину потребнин гласова, ткзв. преседница Косова у року од 10 дана именује другог кандидата идентичном процедуром. Ако се ни тада се не формира ткзв. влада, онда ткзв. преседница Косова објављује изборе који треба бити одржани не касније од 40 дана од дана када су објављени“, стоји, поред осталог, у ткзв. косовском уставу.

Танјуг – Срби на окуп